Je beleggingen bij BLG Wonen

Ben je benieuwd hoe wij omgaan met je beleggingen? En welke beschermingsregelingen voor jou gelden? Neem dan onderstaande onderwerpen goed door. Zo weet je precies wat je van ons kunt verwachten.
 • Ga je beleggen bij BLG Wonen? Dan ziet BLG Wonen jou als ‘niet-professioneel’. Zo heb je de meeste beleggersbescherming. 
 • Om het best mogelijke beleggingsresultaat voor jou te behalen nemen we bij het uitvoeren van beleggingsorders alle redelijke maatregelen. In het document 'Orderuitvoeringsbeleid' hieronder staat precies beschreven hoe BLG Wonen orders uitvoert.

 • BLG Wonen voert een beleid om belangenconflicten met of tussen cliënten zoveel mogelijk te voorkomen. Dit beleid vind je in het document 'Samenvatting van het beleid rond belangenconflicten'.

 • Als je bij BLG Wonen gaat beleggen kies je uit 5 Duurzame Mixfondsen van ASN. Wij krijgen geen provisie van deze fondsaanbieders.
 • Voor je beleggingen bij BLG Wonen gelden beschermingsregelingen. Beleggingen die je via ons hebt gekocht horen niet bij het vermogen van BLG Wonen. Komt de bank in betalingsproblemen en raakt deze failliet? Dan zijn je beleggingen dus beschermd door middel van wettelijke vermogensscheiding.
 • Als klant van één van de merken van de Volksbank (BLG Wonen, SNS, RegioBank, ASN Bank) val je onder het beleggerscompensatiestelsel van De Nederlandsche Bank. Dit stelsel beschermt je beleggingen. Als de bank zich niet houdt aan de regels voor vermogensscheiding en failliet gaat, dan krijg je de waarde van je beleggingen terug. Met een maximum van € 20.000. Het beleggerscompensatiestelstel geldt voor particuliere beleggers en kleine ondernemingen. Koersverliezen vallen niet onder het beleggerscompensatiestelsel. Meer informatie over het beleggerscompensatiestelsel lees je op de website van de AFM.

  Heb je beleggingen bij verschillende banken van de Volksbank?
  Ook dan krijg je maximaal € 20.000 terug per persoon. Bekijk het voorbeeld hieronder.

  Voorbeeld:
  Stel je hebt drie beleggingsrekeningen: één bij BLG Wonen, één bij ASN Bank en één bij RegioBank. Op elke rekening heb je € 20.000 aan beleggingen staan. Houden alle banken zich niet aan de regels voor vermogensscheiding? En gaan ze failliet? Dan vergoedt het beleggerscompensatiestelstel maar € 20.000.

 • Geld dat op de beleggingsrekening staat, valt onder het depositogarantiestelsel. Je beleggingen zelf vallen daar niet onder. Lees meer over het depositogarantiestelsel.
 • Geld dat je belegt, wordt gezien als vermogen. Mogelijk betaal je over een deel van je vermogen belasting. Dat heet vermogensrendementsheffing.

  Beleggingen tellen mee als vermogen

  Als je in Nederland woont, telt geld op je spaar-, beleg- en betaalrekeningen mee als vermogen voor de inkomstenbelasting. Je vermogen valt in box 3 van de belasting. Over je vermogen dat boven een bepaalde grens uitkomt, betaal je belasting. Dit heet vermogensrendementsheffing. Doe je over 2019 aangifte? Dan kijkt de Belastingdienst naar je vermogen op 1 januari 2019.

  Vermogen van minderjarige kinderen

  Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld.

  Heffingvrij vermogen

  Over het 1e deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingvrij vermogen. Als je over 2019 aangifte doet, is het heffingvrij vermogen € 30.360 voor iemand die alleenstaand is. Voor fiscaal partners is dat het dubbele: € 60.720.

  Goed om te weten
  Bij het bepalen van je vermogen mag je van de Belastingdienst alleen schulden boven
  € 3.100 van je bezittingen aftrekken. Voor fiscaal partners is de grens € 6.200.

  Zo bereken je je vermogen volgens de Belastingdienst

  • Sinds 1 januari 2017 is de belasting die je over vermogen betaalt veranderd. De Belastingdienst gaat er vanuit dat je meer rendement haalt bij een hoger vermogen. Er zijn meerdere schijven. Bij iedere volgende schijf wordt een hoger rendement gebruikt. Over het rendement betaal je 30% belasting. Hieronder zie je met welk rendement de Belastingdienst rekent en hoeveel belasting je dan betaalt over je vermogen.

   Vermogen meer dan Maar niet meer dan Rendement Belasting als % van je vermogen
   € 0 € 30.360 Vrijgesteld van heffing Vrijgesteld van heffing
   € 30.360 € 102.010 1,931% 0,579%
   € 102.010 € 1.020.096 4,443% 1,333%
   € 1.020.096 - 5,590% 1,677%

   Lees meer over de verandering op de website van de Belastingdienst

   Dividendbelasting

   Krijg je dividend? Dan moet het fonds dat dividend uitkeert dividendbelasting inhouden. Je kunt de Nederlandse dividendbelasting mogelijk verrekenen met de inkomstenbelasting. Dat doe je als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Heb je vragen over je beleggingen bij BLG Wonen? Of heb je andere vragen? Een onafhankelijke adviseur helpt je graag verder.

Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.