Let op! Je kunt deze hypotheken en rentevormen niet meer afsluiten.

Beleggings-effecten en levenhypotheek

De tarieven voor de Beleggings-effecten en levenhypotheek zijn gelijk aan de tarieven van de Aflossingsvrije hypotheek. Bekijk de actuele rente in deze tabel en kies bij hypotheekvorm "Aflossingsvrije hypotheek".

Middelrente en VariRust

Heb je een hypotheek met Middelrente of VariRust en loopt je rentevaste periode af? Bekijk hier onze hypotheekrentes. Lees hier meer (product)informatie over de Middelrente.

Kies je tariefgroep* in de tabel. De rentetarieven uit de tabel zijn gebaseerd op offerterente.

*De tariefgroep wordt bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Wil je je tariefgroep weten? Deel je hypotheek door de waarde van je huis en vermenigvuldig dit met 100.

Rentevaste periode NHG t/m 66% MW Vanaf 66% t/m 88% MW Vanaf 88% MW
Middelrente 3,79% 3,89% 3,96% 4,18%
VariRust I 6,09% 6,13% 6,22% 6,52%
VariRust II 6,44% 6,48% 6,57% 6,87%
VariRust III 7,34% 7,38% 7,47% 7,77%

Kies je tariefgroep* in de tabel. De rentetarieven uit de tabel zijn gebaseerd op offerterente.

*De tariefgroep wordt bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Wil je je tariefgroep weten? Deel je hypotheek door de waarde van je huis en vermenigvuldig dit met 100.

Rentevaste periode NHG t/m 66% MW Vanaf 66% t/m 88% MW Vanaf 88% MW
Middelrente 3,99% 4,09% 4,16% 4,38%
VariRust I 6,19% 6,23% 6,32% 6,62%
VariRust II 6,54% 6,58% 6,67% 6,97%
VariRust III 7,44% 7,48% 7,57% 7,87%

Bovenstaande rentes gelden tot de volgende wijziging.
Rente voor een (Bank)Spaarhypotheek:
Heb je een spaarhypotheek en/of een bankspaarhypotheek?
Dan betaal je 0,20% meer rente bovenop de Middelrente.

Heb je al een tweede hypotheek of (her)opname lopen met één van bovenstaande rentevormen? Dan betaal je 0,3% meer rente.

Rente Benchmark

 • Bij een aantal financiële producten gebruikt BLG Wonen een rente benchmark voor de berekening van de rentevergoeding. Voor verschillende soorten transacties of producten worden verschillende rente benchmarks (zoals EURIBOR, EONIA of LIBOR) gebruikt. BLG Wonen gebruikt voornamelijk EURIBOR. Het gaat hier bijvoorbeeld om hypotheken die u bij ons heeft afgesloten waarin we verwijzen naar EURIBOR.

  Meer informatie kunt u hier lezen.

VariRust

 • VariRust is een rentevorm, waarbij de contractrente (= VariRustrente ten tijde van afsluiten) op kwartaalbasis wordt vergeleken met de dan geldende actuele VariRustrente (= toetsrente).

  De VariRust is niet meer af te sluiten. De VariRust kon worden afgesloten met een bovengrens van 1%, 2% of 3% procent. De VariRust is niet meer af te sluiten. Elk kwartaal wordt de oorspronkelijke contractrente getoetst aan de dan geldende VariRustrente. Indien deze rente binnen de bovengrens valt, behoud je hetzelfde tarief. Valt de toetsrente buiten de bovengrens? Dan wordt het percentage dat boven de bovengrens valt, bij de oorspronkelijke contractrente opgeteld. Bij een daling daalt de rente wel gelijk mee.

  Klanten ontvangen elk kwartaal een brief met de te betalen rente voor het komende kwartaal (ook als er niets gewijzigd is). De looptijd van de VariRustrente is gelijk aan de looptijd van de hypotheek. Leningdelen met een VariRustrente kunnen zonder vergoeding van het renteverlies omgezet worden naar een rentevaste periode.

EURIBOR

 • Jouw hypotheek is gebaseerd op EURIBOR, als je bijvoorbeeld een hypotheek met een Rentedemper of Plafondrente hebt afgesloten. Of mogelijk heb je een consumptief krediet afgesloten bij ons, dan kan de rente van deze lening gebaseerd zijn op EURIBOR. EURIBOR staat voor ‘Euro Interbank Offered Rate’ en is kortgezegd het rentetarief waartegen Eurozone banken onderling geld aan elkaar uitlenen.

  Veel Europese banken geven leningen in euro’s die gebaseerd zijn op het EURIBOR rentetarief. EURIBOR noemen we ook wel een ‘benchmark’. De hoogte van de EURIBOR rentetarieven hangt vooral af van economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie. Het EURIBOR rentetarief is daardoor niet te voorspellen en het tarief zal van tijd tot tijd veranderen.

  Bovenop het toepasselijke EURIBOR tarief (meestal 1-maands, 3-maands of 6-maands) betaal je een opslag en /of een premie. De door jou te betalen hypotheekrente bestaat dus uit het toepasselijke EURIBOR tarief, een opslag en/of een premie samen.

  Wie publiceert EURIBOR?

  EMMI is de beheerder van EURIBOR en verantwoordelijk voor het vaststellen en publiceren van de EURIBOR tarieven. EMMI is een afkorting van het ‘European Money Markets Institute’. Op de website van EMMI vind je de EURIBOR tarieven. De tarieven staan ook vaak op de financiële pagina’s van landelijke dagbladen.

  Gevolgen van EURIBOR voor jou?

  EURIBOR wordt gebruikt als benchmark om het rentetarief voor jouw hypotheek of consumptief krediet vast te stellen. Dalingen en stijgingen van de EURIBOR rentetarieven hebben gevolgen voor de hoogte van de door jou te betalen rente. Je maandlasten kunnen hierdoor dalen of stijgen. Je moet de maandlasten ook kunnen blijven betalen bij sterke stijging van de rente. Bij een hypoheek met een Plafondrente is voor een afgesproken periode een maximale hoogte van de rente vastgesteld.

  Wat als EURIBOR wijzigt of stopt?

  Jouw rente kan mogelijk in de toekomst niet langer gebaseerd worden op de bestaande EURIBOR. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als EURIBOR niet meer aan de geldende wetgeving voldoet, of als de manier om EURIBOR vast te stellen fundamenteel wijzigt, of als EURIBOR niet meer wordt gepubliceerd, of is vervangen door een andere benchmark. Als dit gebeurt, informeren wij je hierover.

  Je krijgt dan een passend alternatief voor het bepalen van jouw rentetarief. Wij kunnen bijvoorbeeld een alternatief rentetarief kiezen dat zo goed mogelijk aansluit bij de huidige situatie van jouw hypotheek of consumptief krediet. Bijvoorbeeld de vervanger van EURIBOR of een ander rentetarief dat een met EURIBOR vergelijkbaar koersverloop heeft gehad.

  Als je het niet eens bent met dit alternatief, kun je er ook voor kiezen om over te stappen naar één van onze andere actuele rentes die we aanbieden. Let op, indien je kiest om over te stappen, rekenen wij daarvoor wel een vergoeding.