BLG Wonen blijft zich inspannen voor duurhuurders

De pilot ‘Duurhuur’ startte medio januari 2022 en richtte zich op huurders die al jarenlang veel meer huur betaalden dan wat zij volgens de normen aan hypotheeklasten zouden mogen dragen. Met de betaalde huur als uitgangspunt was het mogelijk om –onder aanvullende voorwaarden- extra te lenen zodat een koopwoning alsnog binnen bereik lag. De pilot bouwde voort op een eerder initiatief van BLG Wonen, waardoor duurhuurders met een ‘huurverklaring’ (bewijs dat zij netjes de huur betaalden) sneller in aanmerking kwamen voor een hypotheek. Op 22 september 2023 is de pilot beëindigd.

Video: duurhuurder en een koopwens? Wij bekijken graag je mogelijkheden

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com


BLG Wonen werkte in deze pilot samen met NHG, Vereniging Eigen Huis, Aegon, ING en Florius. De pilot had alleen betrekking op woningen die gekocht werden met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Sinds de start van de pilot zijn de woonlasten voor een eigen woning flink gestegen. De woonlasten van huurders en kopers zijn hierdoor dichterbij elkaar gekomen. Vanwege de veranderde marktomstandigheden zijn de kosten voor een koopwoning omhoog gegaan en kan de beoogde extra leenruimte niet langer op een verantwoorde manier worden gerealiseerd. De meerwaarde van de pilot bleek daardoor sterk afgenomen.

Waarom duurhuurders ook nu nog de overstap maken

De Pilot Duurhuur richtte zich op kopers die een woning op het oog hadden met NHG. Daarvoor geldt in 2023 een grens tot € 405.000. Een les uit de pilot is dat veel duurhuurders denken dat zij geen hypotheek kunnen krijgen. Zij baseren zich bijvoorbeeld op online rekentools die geen volledig beeld geven. Er blijkt echter vaak toch meer mogelijk. Zo hielpen we buiten de pilot Duurhuur om ruim 700 duurhuurders aan een koopwoning. Meestal met een standaard hypotheekoplossing. Daarom blijven we samen met ons landelijk netwerk van onafhankelijk adviseurs in gesprek gaan met duurhuurders.

Voor duurhuurders die niet in aanmerking komen voor een standaard hypotheek, kijken we heel specifiek naar hun persoonlijke situatie. Daardoor is het met verantwoord maatwerk soms toch mogelijk een huis te kopen. Ons advies aan duurhuurders die een woning willen kopen is dan ook: zoek contact met een onafhankelijk adviseur.

Ben jij een duurhuurder?

Op deze pagina bespreken we de mogelijkheden voor jou als duurhuurder om de stap van een huis huren naar een huis kopen te maken. Heb je al een huis op het oog of wil je weten of je een hypotheek kunt krijgen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Vind een adviseur bij jou in de buurt