Op deze pagina:

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je in jouw zoektocht naar een (volgende) woning. De makelaar gaat op zoek naar geschikte woningen en staat je het hele proces van bezichtiging tot sleuteloverdracht bij. Daarnaast kan de aankoopmakelaar je van veel informatie over de woning voorzien. Het is ook mogelijk een deel van het aankooptraject zelf te doen en een deel uit te besteden aan een makelaar. Je betaalt dan alleen voor het deel dat je door de makelaar laat doen. De kosten zijn afhankelijk van de taken die de makelaar uitvoert.

De voordelen van een aankoopmakelaar

Het inschakelen van een aankoopmakelaar heeft veel voordelen:

  • Je kunt gebruikmaken van het netwerk van de makelaar. Hij of zij kan je bijvoorbeeld wijzen op woningen die nog niet op Funda of officieel te koop staan. Zeker in een krappe woningmarkt kan het netwerk van een makelaar goed van pas komen.
  • De makelaar onderhoudt het contact met de verkopende partij en maakt bijvoorbeeld een afspraak voor de bezichtiging.
  • Een makelaar weet goed waar je op moet letten tijdens een bezichtiging en kent en ziet de eventuele mankementen van een woning.
  • De aankoopmakelaar doet voor jou de onderhandelingen over een bod op het huis.
  • Hij of zij beschikt over de juridische kennis die nodig is voor het kopen van een huis.

De nadelen van een aankoopmakelaar

Naast de voordelen van het inschakelen van een makelaar, zijn er natuurlijk ook nadelen:

  • De makelaar vraagt een vergoeding (courtage) voor de werkzaamheden die hij of zij uitvoert. Vaak is dit voor veel kopers een grote kostenpost waar je eigen geld voor nodig hebt.
  • Je bent afhankelijk van het netwerk en de agenda van de makelaar. Je bent daardoor misschien iets minder flexibel.

Voor- en nadelen kopen woning zonder makelaar

Als je zelf op zoek gaat naar je droomhuis zonder makelaar heeft dat ook zijn voor- en nadelen. Zo heb je geen makelaarskosten en kun je alles in je eigen tempo doen en plannen wanneer het jou uitkomt. Nadeel is wel dat je alles zelf moet regelen en uitzoeken. Van huizen zoeken, tot de bezichtiging, tot het doen van een bod en de onderhandelingen. Je hebt misschien ook niet alle kennis in huis van het kopen van een woning en om een huis goed te kunnen beoordelen.

De kosten van een aankoopmakelaar

Als je een makelaar inschakelt bij het kopen van een huis vraagt deze een vergoeding (courtage) voor de werkzaamheden die hij of zij uitvoert. De courtage is een percentage van de aankoopprijs of een vast bedrag. De kosten verschillen per aankoopmakelaar, je kunt hier over onderhandelen. Je kunt een volledige opdracht bij een aankoopmakelaar neerleggen of deeltaken waar je zijn of haar hulp bij nodig hebt. Dit heeft ook invloed op de kosten.

De afspraken die je met elkaar maakt leg je vaak vast in een dienstverleningsdocument. De makelaar heeft daarmee een inspanningsverplichting om zijn werk voor jou zo goed mogelijk te doen.

Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen?

Of je een aankoopmakelaar inschakelt, is vaak afhankelijk van hoeveel geld je te besteden hebt, je kennis van woningen en de woningmarkt en hoeveel haast je hebt. En wat voor jou zwaarder weegt; de voordelen of de nadelen zoals hierboven beschreven. Wil je liever op kosten besparen en weten hoe het hele proces van een huis kopen werkt? Dan kun je ook eerst proberen om je droomhuis zonder makelaar te vinden. Als het dan te lang duurt, of je wordt bijvoorbeeld steeds overboden en je hebt de financiële middelen, kun je altijd nog een aankoopmakelaar inschakelen.

Wat vinden onze starters van een aankoopmakelaar?

Wat vinden starters Esmee en Mareijn van een aankoopmakelaar? Een helpende hand of onnodige kosten? Bekijk de video:

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Tips voor het kopen van een huis zonder makelaar

Voordat je op zoek gaat naar een woning, is het in ieder geval handig om alvast te weten wat je maximaal kunt lenen aan hypotheek. Zodra je een huis op het oog hebt, kun je op basis van de vraagprijs de maandlasten van de hypotheek berekenen. Zo weet je of het huis binnen jouw budget past. Ook kun je onderzoek doen naar de waarde van het huis en de huizen in de buurt door informatie op te vragen bij het Kadaster. Zo ga je goed voorbereid aan de slag.

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis? Lees dan ons stappenplan ‘huis kopen ’.

Een huis kopen in 10 stappen