Huis kopen zonder makelaar

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. In het stappenplan huis kopen komen alle zaken aan bod waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe woning. Denk je erover zelf een huis te kopen, zonder aankoopmakelaar? Dit zijn de voor- en nadelen:

Voordelen huis kopen zonder makelaar

  • Je hebt geen makelaarskosten

    Als je een makelaar inschakelt bij het kopen van een huis vraagt deze een vergoeding (courtage) voor de werkzaamheden die hij uitvoert. De courtage is een percentage van de aankoopprijs of een vast bedrag. De kosten verschillen per aankoopmakelaar, je kunt hier over onderhandelen.
  • Je bent flexibel

    Als je besluit een huis te kopen zonder makelaar ben je niet afhankelijk van zijn of haar agenda. Je plant de afspraken voor de bezichtigingen wanneer dat jou het beste uitkomt.

Nadelen huis kopen zonder makelaar

  • Je moet zelf op zoek naar een geschikte woning

    Als je zonder makelaar een huis koopt, moet je zelf op zoek naar een geschikte woning in het aanbod. Je kunt geen gebruikmaken van het grote netwerk van de makelaar, die je bijvoorbeeld kan wijzen op woningen die nog niet op Funda of officieel te koop staan. Zeker in een krappe woningmarkt kan het netwerk van een makelaar goed van pas komen.
  • Je moet zelf in onderhandeling over de prijs

    Zonder aankoopmakelaar ben jij degene die in onderhandeling moet over de prijs. Als je dit moeilijk vindt of je hier niet prettig bij voelt, kan het verstandig zijn dit aan een makelaar over te laten.
  • Er kijkt niemand met je mee tijdens de bezichtigingen

    Als je zelfstandig een huis koopt, is er geen makelaar die tijdens de bezichtigingen met je meekijkt. Een makelaar weet waar je op moet letten tijdens een bezichtiging en kent de eventuele mankementen van huizen uit het betreffende bouwjaar.
  • Een makelaar kent de woningmarkt het best

    Een makelaar koopt en verkoopt dagelijks huizen. Hij kent de woningmarkt en de makelaars die actief zijn als geen ander. Deze kennis komt van pas bij het vinden van een geschikte woning.
  • Je mist juridische kennis

    Als je een huis gaat kopen, moet je veel juridische zaken regelen. Een makelaar kan je adviseren over de beste keuze voor jouw situatie.

Wil je bij het kopen van je nieuwe huis zelf op zoek naar een woning, maar laat je de onderhandelingen of de juridische afhandeling van de koop liever over aan een aankoopmakelaar? Dat kan. Het is mogelijk een deel van het aankooptraject zelf te doen en een deel uit te besteden aan een makelaar. Je betaalt dan alleen voor de onderdelen die je uitbesteedt. De kosten zijn afhankelijk van de onderdelen die je door de makelaar laat uitvoeren.

Tips voor het kopen van een huis zonder makelaar

Onderzoek voordat je op zoek gaat naar een woning in ieder geval alvast wat je maximaal kunt lenen aan hypotheek. Zodra je een huis op het oog hebt, kun je op basis van de vraagprijs de maandlasten van de hypotheek berekenen. Zo weet je of het huis binnen jouw budget past. Ook kun je onderzoek doen naar de waarde van het huis en de huizen in de buurt door informatie op te vragen bij het Kadaster. Zo ga je goed voorbereid aan de slag.

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis? Lees dan ons stappenplan huis kopen.

Huis verkopen zonder makelaar

Als je je huis gaat verkopen, is er veel om over na te denken en te regelen. Deze zaken hebben we voor je omschreven in het stappenplan huis verkopen. Verkoop je je huis zelf of laat je de verkoop over aan een verkoopmakelaar? Wij hebben de voor- en nadelen van het verkopen van een huis zonder makelaar voor je op een rijtje gezet.
Wil je een huis kopen of verkopen zonder makelaar? Dit zijn de voor- en nadelen als je zelf je huis (ver)koopt.

Voordelen huis verkopen zonder makelaar:

  • Je bespaart makelaarskosten

    Als je een verkoopmakelaar inschakelt om je huis te verkopen, betaal je een vergoeding (courtage). De kosten verschillen per makelaar, maar liggen vaak tussen de één en twee procent van de verkoopprijs.
  • Je bent flexibel

    Door je huis zelf te verkopen, ben je niet gebonden aan een makelaar die alleen beschikbaar is tijdens kantoortijden. Daardoor kun je bezichtigingen inplannen op momenten dat het jou (en de geïnteresseerden) uitkomt, dus ook in de avond of het weekend.
  • Jij kent de woning het best

    Niemand kent de woning zo goed als jij. Jij weet welke dingen het huis zo fijn maken om in te wonen en kan dat als geen ander overbrengen op een potentiële koper. 

Nadelen woning verkopen zonder makelaar

  • Het kost veel tijd

    Het verkopen van je huis kost veel tijd. Een verkoopmakelaar kan het werk voor je uit handen nemen. Deels, door bijvoorbeeld alleen de waardebepaling en de onderhandelingen uit te voeren, maar hij kan ook het volledige verkooptraject overnemen.
  • Je mist de kennis over de woningmarkt

    Een goede verkoopmakelaar kent de woningmarkt als de beste. Daardoor kan hij je adviseren over de waarde van de woning en een passende vraagprijs.
  • Je kunt geen gebruik maken van het netwerk van de makelaar

    Een verkoopmakelaar heeft de middelen om jouw woning bij veel mensen onder de aandacht te brengen. Dit kan de verkoop van je woning versnellen.
  • Het administratieve en juridische regelwerk komt voor jouw rekening

    Als je een verkoopmakelaar in de arm neemt bij het verkopen van je huis neemt hij alle administratieve en juridische zaken voor zijn rekening. Hij onderhandelt met potentiële kopers, stelt het koopcontract op en beschikt over de juridische kennis die nodig is om als verkoper goed ingedekt te zijn als je je huis verkoopt.


Tips voor het verkopen van je huis zonder aankoopmakelaar

Besluit je je huis zelf te verkopen? Dan adviseren we je een taxateur in te schakelen voor de waardebepaling van je huis en een notaris in de arm te nemen om het koopcontract op te stellen. In ons stappenplan huis verkopen lees je wat er allemaal bij komt kijken als je je huis verkoopt.