Een kijkje op de woningmarkt: een bewogen jaar

Wat gebeurt er in de financiële sector?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar rente al een paar keer (fors) verhoogd. Hiermee wil de ECB de economische groei vertragen en de inflatie afzwakken. Heeft de oplopende hypotheekrente hier dan ook mee te maken? Ja, want veel rentes - waaronder de hypotheekrente - zijn direct of indirect afhankelijk van de rente van de ECB. Dus als de ECB-rente stijgt, stijgt de hypotheekrente mee. Maar een oplopende ECB-rente betekent ook dat de rente op je spaarrekening stijgt. Wat natuurlijk goed nieuws is voor je spaarpot!
Welk effect heeft dat op de woningmarkt?
De eerste effecten van de stijgende ECB-rente zien we indirect ook terug op de woningmarkt. Doordat de hypotheekrente oploopt, koelen de huizenprijzen wat af. Maar dit effect verschilt erg per type woning en per regio. Het valt wel op dat huizenkopers steeds minder vaak boven de vraagprijs bieden. En huizen staan weer wat langer te koop.
Deze ontwikkelingen hebben invloed op het aantal aanvragen voor een hypotheek. In oktober daalde dit aantal met maar liefst 31% (in vergelijking met het gemiddelde aantal hypotheekaanvragen in oktober van de afgelopen vier jaar). De grote daling komt vooral doordat het oversluiten van de huidige hypotheek naar een nieuwe hypotheek (met lagere rente) nu minder populair is. Opvallend was dat het aantal nieuwe hypotheken voor starters wel licht toenam. De grootste stijging zit in het meenemen van de lage hypotheekrente naar een volgend huis. Ter vergelijking: in oktober vorig jaar maakte 0,05% van de doorstromers gebruik van deze regeling. Dit jaar lag dit aantal in die maand op ongeveer 12%.
Wat doet dit met de maximale hoogte van een hypotheek?
De meeste huishoudens kunnen in 2023 iets meer lenen voor de aanschaf van een huis. Maar alleen als de rente ongeveer gelijk blijft met nu, en de lonen naar verwachting stijgen met 3,7%. Daarnaast telt voor tweeverdieners het tweede inkomen vanaf 2023 volledig mee bij bepaling van de maximale hypotheek. Dit jaar telt het tweede inkomen nog voor 90% mee.
Misschien voelt het niet voor iedereen goed om een grote lening, zoals een hypotheek, aan te gaan in deze tijd. We worden allemaal geraakt door duurdere boodschappen, hogere energieprijzen en andere stijgende kosten. Het kan dan misschien helpen om te kiezen voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Met deze hypotheekvorm betaal je minder hypotheekrente en hij biedt je onder voorwaarden bescherming wanneer je buiten je schuld je hypotheek niet kunt betalen. De grens voor een hypotheek met NHG neemt vanaf 2023 toe naar € 405.000. En als je gebruik maakt van Energie Besparende Voorzieningen naar € 429.300.
Verduurzamen is populair
De financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van je woning worden steeds aantrekkelijker gemaakt. Er zijn dan ook verschillende mogelijkheden om verduurzaming te financieren. Daarnaast wil het kabinet vanaf 2024 meer rekening houden met het energieverbruik van woningen bij het vaststellen van de maximale hypotheek.
Koop je een woning met een groen energielabel? Of kies je voor energiebesparende maatregelen? Dan kun je mogelijk een hogere hypotheek krijgen, omdat je energielasten vaak lager zijn. Daar komt bij dat woningen met een groen energielabel minder last hebben van dalende huizenprijzen, ze sneller verkopen en er vaker meer boven de vraagprijs betaald wordt. Niet zo vreemd dus, dat ‘groenere’ woningen steeds meer in trek zijn.
NVM: “Een woning met label C brengt op dit moment gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met een label G, het laagste label. Met de huidige gemiddelde woningprijs kan het dan gaan om bijna 50 duizend euro.”
Veranderen jouw woonbehoeftes?
Zoals je ziet gebeurt er veel op de woningmarkt. Veranderen jouw woonbehoeftes, ben je benieuwd naar jouw financiële (duurzaamheids)mogelijkheden, of wil je je persoonlijke situatie bespreken? Neem dan contact op met je adviseur of vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.