"We kunnen hier samen wonen en voor elkaar zorgen, terwijl we toch onze eigen plek hebben"


Als je partner overlijdt komt er veel op je af. Terwijl je middenin een verdrietige, emotionele periode zit moet je ook veel praktische en financiële zaken regelen. Mevrouw van den Broek ervaarde de steun van de Nabestaandenservice van BLG Wonen toen ze haar kavel zo wilde inrichten, dat ze er samen met haar kinderen kan blijven wonen.


Hoe was de situatie toen u contact opnam met BLG Wonen?

“Ik werd voor de tweede keer weduwe. Een heel verdrietige periode, waarin ik tegelijk ook een hoop moest regelen. Mijn man en ik woonden samen in een oude boerderij – mijn schoonvader was boer – met een groot erf er omheen. Na zijn overlijden wilde ik daar iets mee doen, zodat ik er zelf kon blijven wonen maar het ook direct goed regelen voor de kinderen. Ik wil heel graag dat zij op deze fijne plek kunnen blijven wonen, mocht mij in de toekomst iets overkomen.”

Hoe heeft u dat aangepakt?

“De plannen zijn tussentijds een aantal keer gewijzigd, ook omdat het contact met de gemeente in eerste instantie wat stroef verliep. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de kavel kadastraal te splitsen, zodat beide kinderen recht hebben op een eigen deel. Mijn dochter woont in ons oude huis en mijn zoon betrekt de schuur die we helemaal hebben omgebouwd tot een grote, volwaardige woning. Daarna bouwen we op het erf een mantelzorgwoning voor mij. Zo kunnen we hier samen wonen en voor elkaar zorgen, terwijl we toch ieder een eigen plek hebben. Een fijne oplossing voor mij en ook voor de kinderen. Met de huidige huizenprijzen en het feit dat ze pas starten op de arbeidsmarkt, hadden ze anders waarschijnlijk moeilijk een huis kunnen kopen. Dit is dus een win-win situatie.”

Wat zou u anderen in een vergelijkbare situatie willen meegeven?

“Neem zo snel mogelijk contact op met BLG Wonen. Ik was daar laat mee, en dat is zonde, want de Nabestaandenservice kan je enorm goed helpen en is bovendien een steun in een moeilijke periode. Daarnaast is het ook voor andere zaken belangrijk je goed te laten voorlichten. Ik heb bijvoorbeeld een erfrechtspecialist, een notaris en een architect om advies gevraagd, die mij hebben geholpen om de dingen echt goed vast te leggen. Als je partner overlijdt krijg je van alle kanten hulp aangeboden. Dat is hartstikke fijn, maar uiteindelijk heb je toch een specialist nodig die je kan adviseren en de zaken goed op papier zet voor je.”


Terug naar blogoverzicht