Hoe Eindhoven de woningmarkt toegankelijker maakt


“We willen weten wat er (op lokaal niveau) op de woningmarkt speelt en onze contacten, ook buiten de financiële sector, uitbreiden”Frank Soede in gesprek met de gemeente Eindhoven
"De gesprekken in november zijn zo goed bevallen, dat ik er in 2021 graag mee doorga. Ik spreek de komende tijd met verschillende gemeenten uit het hele land. Zo blijven we als BLG Wonen goed op de hoogte van wat er op lokaal niveau op de woningmarkt speelt. En breiden we onze contacten uit, ook buiten de financiële sector. Bovendien kan BLG Wonen door de gesprekken met de gemeenten haar ambitie verder invulling geven én kennis delen om zo gemeenten te helpen met hun uitdagingen.
Recent sprak ik met Berend Jan Brijder, programmamanager Wonen bij Gemeente Eindhoven, over de lokale woningmarkt in deze gemeente. Tijdens het gesprek blijkt dat de vraag naar woningen in Eindhoven, net als in veel andere gemeenten, erg groot is."
Eindhoven zet in op betaalbare woningen
In Eindhoven ervaart met name het middensegment de gevolgen van het huidige woningtekort, de daarbij horende prijsstijgingen en de betaalbaarheid van de regio. De gemeente heeft een concreet doel gesteld om de aankomende vijf jaar 3.000 woningen te bouwen. Belangrijk hierbij is dat er ook genoeg betaalbare woningen worden gebouwd. Zo helpt Gemeente Eindhoven huishoudens die er momenteel niet tussenkomen op de woningmarkt omdat de huizenprijzen voor hen te hoog zijn.
Brijder geeft verder aan dat de gemeente nu bezig is met hele diverse oplossingen om sneller en meer woningen te kunnen aanbieden voor starters en middeninkomens. Bijvoorbeeld het plaatsen van 700 tijdelijke woningen. Dit zijn woningen die binnen een jaar geplaatst kunnen worden, in plaats van permanente woningbouw dat meerdere jaren in beslag neemt.
“Net zoals in veel gemeenten is de vraag naar woningen in Eindhoven erg groot met name in het middensegment”Berend Jan Brijder, programmamanager Wonen bij Gemeente Eindhoven
Andere oplossingen zijn het realiseren van meer sociale koopwoningen, Koopgarant en het Slimmer Kopen-model. Deze woningen blijven ook na eerste verkoop beschikbaar voor lagere en middeninkomens. Daarnaast vinden er veel transformaties plaats. Eindhoven stond zelfs bekend als transformatiekampioen. Dankzij Philips is er veel kantoorruimte in het centrum. Ruimte die niet meer gebruikt werd. Zo is de Philipstoren omgebouwd naar een woon- en werkomgeving. Tenslotte is Eindhoven ook gestart met een onderzoek om opnieuw startersleningen te verstrekken. De manier waarop Eindhoven omgaat met koopwoningmarkt en daar oplossingen biedt, kan een voorbeeld zijn voor veel andere gemeenten.
Waardevolle gesprekken
"Dit soort gesprekken met gemeenten vind ik bijzonder waardevol. Met deze gesprekken kunnen we kennis uitwisselen en van elkaars expertise leren, maar ook informatie toetsen bij elkaar. En het leuke is: na deze kennismaking blijven we contact houden. Zo weten we elkaar snel te vinden voor vragen op bijvoorbeeld het gebied van financieringen. Ik kijk nu al uit naar de ongetwijfeld eveneens waardevolle gesprekken die ik met andere gemeenten nog ga hebben. En uiteraard zal ik die ervaringen ook met jullie delen."