Energie besparen: 10 snelle tips


De energiemarkt staat op zijn kop. De gasprijzen zijn wereldwijd enorm opgelopen en stijgen nog steeds. Met als gevolg dat jouw energierekening ook stijgt. Hoeveel? Dat is afhankelijk van je energieverbruik en jouw energiecontract. Hoe kan je toch snel energie besparen in huis? Wij hebben tien tips op een rijtje gezet om snel en eenvoudig energie te besparen. Lees snel verder en bespaar ook op je energierekening!

10 tips om thuis energie te besparen:

Tip 1: Noteer en controleer je energieverbruik

Geschrokken van je energierekening? Het kan lonen om bij te houden hoeveel energie je verbruikt. Noteer bijvoorbeeld wekelijks de meterstanden of schaf een energieverbruiksmanager aan. Deze slimme energiemeter kan op elk moment van de dag het elektriciteitsverbruik van een apparaat of je hele huis tonen. Zo weet je direct welke apparaten het meeste energie verbruiken. Deze kun je dan minder gebruiken of vervangen.

Tip 2: Verwarm slim

Sluit de deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Zo bespaar je gemiddeld € 240 per jaar. Verwarm je slaapkamer niet en zet je de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Dat levert je jaarlijks respectievelijk € 80 en € 180 euro besparing op. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat ‘s nachts dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Meer tips over het duurzaam verwarmen van je huis? Bekijk vijf tips in dit artikel

Tip 3: Sluit deuren

Het is belangrijk dat je de deuren in huis goed sluit: zo ontsnapt warme lucht niet naar kamers waar je de warmte niet nodig hebt. Zo bespaar je gemiddeld al zo’n € 240 euro per jaar. Een deurveer of deurdranger zorgt ervoor dat een deur automatisch dichtgaat. Handig als je vaak in en uit je verwarmde kamer loopt!

Tip 4: Maak kieren en naden dicht

Energie besparen in een tochtig huis valt niet mee. Door naden en kieren komt koude lucht naar binnen en stroomt verwarmde lucht naar buiten. Het is daardoor sneller koud in huis. Dicht naden en kieren met tochtstrips, tochtband of ander materiaal en je hebt een comfortabeler huis én bespaar je op je stookkosten. Dit kan al gauw € 60 per jaar schelen. Let wel op dat je blijft ventileren: laat je ventilatieroosters of klepraampjes altijd open.

Tip 5: Plak radiatorfolie

Hangen je radiatoren tegen een buitenmuur die niet of onvoldoende is geïsoleerd? Breng dan radiatorfolie aan op de achterkant van de radiator. Een eenvoudige handeling waardoor minder warmte meteen via de buitenmuur ontsnapt. Per vierkante meter bespaar je hiermee 8 euro op je gasverbruik. Als je radiatorbekleding of -panelen hebt, overweeg deze dan te verwijderen. Door de extra laag kan de warmte de ruimte juist minder goed bereiken en moet je harder stoken. En ben je minder duurzaam bezig. Het isoleren van je buitenmuur werkt nog beter.

Tip 6: Radiatorventilator

Met een radiatorventilator is je huis sneller warm, terwijl je minder energie verbruikt. Het is een klein apparaat met ventilatoren, dat je aan de onderkant van de radiator plakt. Het is hiervoor noodzakelijk dat je radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Als de verwarming aan gaat, gaan de ventilatoren vanzelf draaien. Zo verspreidt de warme lucht zich sneller door de kamer en is de kamer eerder warm. Dat scheelt energie, want de verwarming hoeft minder lang of hard te branden.

Tip 7: Isoleer verwarmingsleidingen

Leidingen van de verwarming lopen soms door ruimtes die je niet verwarmt. Op die plekken kun je de leidingen isoleren, zodat er geen warmte verloren gaat. Maar let op: isoleer je drinkwaterleiding niet. Meer weten over het isoleren van je huis? Je leest het hier.

Tip 8: Gebruik een waterbesparende douchekop

Warm water kost veel energie. Douche daarom maximaal 5 minuten en installeer een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je water en energie met behoud van de waterdruk. Door het toevoegen van lucht aan de kraan gebruik je tot wel 20% minder water en energie ten opzichte van een gewone douchekop. Bij een waterbesparende douchekop merk je niet dat er minder water uit de douche komt. Wel heb je een lagere water- en gasrekening.

Tip 9: Installeer een doorstroombegrenzer op de keukenkraan

Wist je dat warm water ruim vijftig keer zoveel impact op het milieu heeft als koud water? Én warm water kost je meer. Draai de kraan niet verder open dan nodig. Met een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer op je keukenkraan voorkom je dat er onnodig veel water uit de kraan komt. Je schaft deze voor een paar euro aan.

Tip 10: Tijdschakelaars en bewegingsmelders

Kies een buitenlamp met een bewegingsmelder of tijdschakelaar. Zo brandt deze niet de hele nacht onnodig en raken insecten minder in de war van dit kunstmatige licht in het donker. Kies bij voorkeur voor ledverlichting, zowel voor buiten als binnen. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp.

Meer tips om energie te besparen

Wil je energie besparen en duurzamer wonen? In dit stappenplan vind je alles waar je aan moet denken als je jouw huis wilt verduurzamen. Liever meer tips over energiebesparende apparaten, energie opwekken of hoe je je energieverbruik zo laag mogelijk kan houden? Je leest het op de pagina ‘Energiebesparende maatregelen’.

Terug naar blogoverzicht