Duurhuurders verdienen een eerlijke kans op de woningmarkt

Frank Soede, directeur BLG Wonen, over de pilot 'Duurhuur'
Op 27 januari jl. lanceerde BLG Wonen samen met vier andere hypotheekverstrekkers én Nationale Hypotheek Garantie en Vereniging Eigen Huis, de pilot ‘Duurhuur’. Een vervolg op de pilot die wij twee jaar eerder deden op basis van onder meer in het verleden gedragen huurlasten. Onze directeur Frank Soede over de reacties op deze pilot.


"We hebben veel positieve reacties op deze pilot ontvangen. Daarnaast worden er ook kritische vragen gesteld. Of het financieren van duurhuurders de koopprijzen van woningen bijvoorbeeld niet verder doet stijgen. Als immers meer mensen de kans hebben om een woning te kopen op een al krappe woningmarkt, gaan de woningprijzen verder omhoog. Dat effect kan er zijn. Maar is de discussie daarmee volledig?

Want andersom: zouden de tekorten op de woningmarkt verdwijnen als we mensen de toegang tot een koopwoning ontzeggen? Ik denk van niet. Samen met onze partners willen we als BLG Wonen daarom de komende twee jaar kijken of we 1.000 duurhuurders de kans kunnen geven wel een eigen woning te kopen. En ja, daarmee lossen we niet alle problemen op de woningmarkt op. Er moet ook ’gewoon’ gebouwd worden. Maar doordat wij kijken hoe een duurhuurder wel op een verantwoorde manier een hypotheek kan krijgen, maken wij de woningmarkt voor hen wel toegankelijker en eerlijker.

"Wij kijken naar de individuele situatie van duurhuurders."

De overheid kan het bouwen van woningen stimuleren en de huurprijzen reguleren. Wij willen als geldverstrekker echter niet afwachten en kijken hoe we nu al een bijdrage kunnen leveren aan een toegankelijke woningmarkt. Wij benaderen de duurhuurproblematiek daarom ook niet als een macro-economisch probleem, maar kijken naar de individuele (financiële) situatie van mensen. Als zij op basis daarvan op een verantwoorde manier een hypotheek kunnen krijgen én de kans op een eigen woning daarmee groter wordt, willen wij hen helpen. Nu al.

Vaak zijn duurhuurders wanhopig omdat ze denken vast te zitten in een vicieuze cirkel van hoge woonlasten en slinkende kansen op een koopwoning. En dat betekent ook dat ze belangrijke keuzes in hun leven, over kinderen, carrière of een gezamenlijke toekomst moeten uitstellen.

Samen met de andere initiatiefnemers willen we daarom voor deze groep op de woningmarkt een brug slaan naar een eigen woning. En dat doen wij, omdat wij geloven in een eerlijke woningmarkt die voor iedereen toegankelijk is."


Terug naar blogoverzicht