5 tips om je huis energiezuinig te koelen

Je huis koel houden bij warm weer begint bij het buiten houden van de zon.


Je huis koel houden bij warm weer begint met het buiten houden van de zon. Ramen en deuren overdag dichthouden is een begin, maar er zijn meer dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je huis niet te veel opwarmt. Dit zijn vijf tips om je woning energiezuinig te koelen.

Tip 1: Houd de zon buiten met goede zonwering

Zonwering speelt een belangrijke rol bij het buiten houden van de zon. Binnen kun je de gordijnen dichtdoen, maar wist je dat zonwering aan de buitenkant dubbel zo goed werkt als zonwering aan de binnenkant van het raam? Door de ramen aan de buitenkant te beschermen, kan het licht en de warmte van de zon niet binnendringen. Je kunt hier een zonnescherm, screen of (rol)luiken voor gebruiken. Voor binnen zijn er tegenwoordig dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating die de warmte goed tegenhouden.

Tip 2: Ventileer slim

Als het mooi weer is, voelt het misschien raar om de ramen en buitendeuren dicht te houden. Maar daarmee houd je de warmte beter buiten. Pas wanneer de temperatuur laat op de avond flink is gezakt, kun je de ramen en deuren tot de vroege ochtend tegen elkaar openzetten zodat het lekker door kan waaien.

Blijf wel goed ventileren als je de ramen en deuren overdag dicht hebt. Bijvoorbeeld door de ventilatieroosters in huis open te houden. Kijk ook eens goed naar de naden en kieren in je huis. Een tochtig huis koel houden, is namelijk een uitdaging. Door ze af te dichten met tochtstrips komt er in de zomer minder warmte binnen. Ook in de winter profiteer je ervan, want dan verdwijnt de warmte niet naar buiten.

Tip 3: Zorg voor goede isolatie

Bij isolatie denken we vaak aan het binnenhouden van de warmte als het buiten koud is, maar goede isolatie van je dak, buitenmuren en glas helpt óók om de warmte in de zomer buiten te houden. Een goed geïsoleerd dak houdt in de zomer de warmte buiten. En isolatieglas, zoals HR++-glas, doet hetzelfde. HR++-glas combineren met zonwering is nog beter: het HR++-glas voorkomt opwarming door de warme lucht buiten en het zonnescherm zorgt ervoor dat het huis minder opwarmt door zonnestraling. En warmte die eenmaal binnen is, raak je in een huis met goede isolatie minder snel kwijt.

Tip 4: Plaats groen op, tegen en rond je huis voor verkoeling

Planten zorgen voor verkoeling: ze koelen de omgeving doordat ze zonlicht opvangen, regenwater opnemen en verdampen. Met een groen dak kan het in huis wel tot vier graden koeler zijn. Daarnaast zorgen planten in plaats van bestrating ook voor verkoeling. Op die manier draag je ook bij aan de biodiversiteit, want dieren, vogels en insecten zijn dankbaar voor meer groen. Naast een groen dak helpt ook een wit dak om de warmte buiten te houden, omdat wit de warmte beter weerkaatst dan donkere kleuren. Je kunt je dak bijvoorbeeld afwerken met witte kiezels of andere lichtgekleurde dakbedekking.
Een groendak? Ja! 5 redenen waarom

Tip 5: Zorg voor een stroom (koele) lucht met een ventilator

Als je op warme dagen echt behoefte hebt aan een stroom (koele) lucht in huis kun je gebruikmaken van een ventilator. Hiermee gaat de gevoelstemperatuur een paar graden naar beneden én het is milieuvriendelijker dan een airco. Airco’s verbruiken veel stroom en bevatten koudemiddelen die – als ze vrijkomen – bijdragen aan het broeikaseffect.

Zomerse bonustip: sproeien met regenwater

Is het warm en droog en wil je de planten wat extra water geven? Maak slim gebruik van een regenton. Door een regenpijp op een regenton aan te sluiten, kun je het water gebruiken om de planten in je tuin water te geven. Dat kun je trouwens het beste één keer per week goed doen, in plaats van elke dag een beetje. Zo groeien de wortels dieper in de grond om water te vinden en hoef je de planten uiteindelijk minder vaak te besproeien.

Meer tips

Wil je nog meer tips om te besparen? Ga naar solease.nl om te ontdekken hoe je je huis energiezuiniger kunt (laten) maken. Er zijn vele mogelijkheden!

Terug naar blogoverzicht