5 tips om je huis duurzaam te verwarmen

Als het buiten koud is, is het fijn als je huis comfortabel warm aanvoelt. Maar daarvoor ‘gewoon’ je verwarming op een heel hoge stand zetten, is niet de meest duurzame manier om je huis te verwarmen. Met deze vijf tips zorg je voor een fijne temperatuur in huis, mét aandacht voor het milieu en je portemonnee.

Tip 1: Verwarm je huis, voorkom tocht

Je huis duurzaam verwarmen begint bij het voorkomen dat warmte verloren gaat. En dat kan in een tochtig huis best lastig zijn. Met tochtstrips, tochtband of ander materiaal kun je naden en kieren dichten. Daarmee voorkom je dat warme lucht naar buiten ontsnapt. Je hoeft de thermostaat bovendien niet hoger te zetten om het in huis comfortabel aan te laten voelen. Maar maak niet alles in huis potdicht: voor een gezond leefklimaat is ook frisse lucht nodig. Zet ventilatieroosters dus altijd open of laat frisse lucht binnen door kiepraampjes op een kier te zetten.

Tip 2: Verwarm slim

Wist je dat je met een paar slimme trucjes wel zo’n € 300 per jaar kunt besparen op je stookkosten?

Tip 3: Houd tussendeuren dicht

Nu je zoveel mogelijk tocht hebt voorkomen en alleen verwarmt als en waar dat echt nodig is, is het belangrijk om de warmte daar ook te houden. Dat doe je door de tussendeuren zoveel mogelijk dicht te houden. Bijvoorbeeld de deur van de woonkamer naar de gang, of die van je werkkamer naar de overloop. De overloop wordt dan niet verwarmd. Er zijn ook slimme oplossingen die ervoor zorgen dat deuren vanzelf dichtgaan, zoals deurdrangers.

Tip 4: Doe 's avonds en 's nachts de gordijnen dicht

Zeker in de winter is het slim om je gordijnen ’s avonds dicht te doen. Dat is niet alleen knus, maar het houdt ook de warmte vast. Hiervoor is het wel belangrijk dat de gordijnen niet de radiatoren bedekken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de warmte via de ramen ontsnapt. In een gemiddelde tussenwoning met dubbel glas bespaar je op deze manier zo’n € 15 per jaar op je energierekening.

Tip 5: Onderhoud je radiatoren goed (of laat dat doen)

Worden niet alle radiatoren in huis goed warm, ook al staan ze helemaal open? Dat kan aan de instelling van je centrale verwarming liggen. Warm water wordt dan niet gelijkmatig over de radiatoren verdeeld. Dan wordt het niet lekker warm en zet je misschien de thermostaat hoger dan nodig is.

Om ervoor te zorgen dat alle radiatoren goed warmte afgeven, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te (laten) maken. Ook ontluchten kan de radiator helpen de warmte beter af te geven. Dat doe je makkelijk zelf met een ontluchtingssleutel.


Terug naar blogoverzicht