5 redenen waarom zonnepanelen een goed idee zijn


Zonnepanelen, je ziet ze meer en meer. En dat is niet zo gek. Je kunt immers besparen op je energierekening én het is goed voor het milieu. Twijfel jij nog? Wij zetten 5 redenen voor je op een rij waarom zonnepanelen een goed idee zijn.

1. Je bent duurzaam bezig

Doordat je gebruik maakt van 100% groene energie van je eigen dak stoot je minder CO2 uit, en dat is goed voor het milieu. Bovendien verkoelen zonnepanelen je dak, omdat ze daar als extra laag de meeste warmte van de zon opnemen.

2. Snel en makkelijk

Veel huishoudens in Nederland hebben al zonnepanelen. Jouw buren misschien ook. Ze liggen niet alleen op daken van woningen of bedrijfspanden, maar er zijn ook steeds meer geluidswallen met zonnepanelen. In totaal hebben we het over zo’n 26 miljoen zonnepanelen! En het plaatsen van zonnepanelen is niet alleen een aantrekkelijke investering, de installatie duurt over het algemeen maar één dag. Het is lekker overzichtelijk en geeft weinig rommel.

3. Een mooie investering, zeker nu

De zon is een energiebron die gelukkig nooit opraakt. Maar ook als de zon op bewolkte dag bijna niet schijnt, kunnen zonnepanelen nog energie opleveren. Een groot deel van het jaar profiteer je met je panelen van de zon. Tel daar bij op dat de variabele energietarieven de afgelopen tijd flink gestegen zijn.

Omdat je met zonnepanelen minder stroom afneemt, hebben deze prijsstijgingen minder invloed op je energierekening. En door in zonnepanelen te investeren, krijg je mogelijk een beter energielabel waardoor de waarde van je woning mogelijk stijgt.

Goed om te weten: de terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 5 jaar. Gemiddeld gaan ze 25 jaar mee. In de loop van de tijd wekken ze minder energie op, maar dan heb je ze al lang terugverdiend. Kijk hier of jouw dak geschikt is.

4. Profiteer van de salderingsregeling

Kies je nu voor zonnepanelen? Dan is dat niet alleen een mooie duurzame investering, maar je kunt als huiseigenaar de opgewekte zonne-energie salderen. Dat betekent dat je de zonnestroom die je zelf niet gebruikt en aan het net teruglevert, mag wegstrepen tegen je stroomverbruik op andere momenten.

Let op: omdat de salderingsregeling de energiebedrijven geld kost, brengen ze nu soms terugleverkosten in rekening. Dit maakt de gemiddelde terugverdientijd wat langer. Betaal je terugleverkosten? Dan ligt de terugverdientijd op gemiddeld zo'n 8 jaar.

Op de website van onze partner Milieu Centraal lees je meer over de salderingsregeling.

5. Investeren = besparen

Om te besparen op je energierekening moet je eerst investeren. Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost zo’n € 5.000 na teruggave van de btw. Dat is inclusief installatie, omvormer en btw. De btw kun je terugvragen bij de Belastingdienst.

Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks ongeveer 3.500 kWh. Door je energie zelf op te wekken, spaar je zo'n € 750 euro per jaar.

Zonnepanelen huren of kopen?

Naast het kopen van zonnepanelen is het ook een optie om zonnepanelen te huren. Als je zonnepanelen koopt blijven ze ook echt van jou. Als je nu niet de volledige investering wil of kan doen, dan is huren wellicht een voordelige optie. Het is hierbij wel belangrijk dat je op lange termijn altijd aan je betalingsverplichtingen kan blijven voldoen.

Maak voor jezelf, of met hulp van een financieel adviseur, de berekening of huren voor jou een goede optie is. Wanneer je kiest voor het kopen van zonnepanelen, en je hier een (extra) hypotheek voor nodig hebt, neem dan contact op met jouw financieel adviseur om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor jouw persoonlijke situatie. Houd rekening met advieskosten. Het tarief verschilt per adviseur.

Onze partner Solease heeft de verschillen tussen huur en koop in een handig overzicht gezet.Terug naar blogoverzicht