5 redenen waarom zonnepanelen een goed idee zijn


Zonnepanelen, je ziet ze meer en meer. En dat is niet zo gek. Je kunt immers besparen op je energierekening én het is goed voor het milieu. Twijfel jij nog? Wij zetten 5 redenen voor je op een rij waarom zonnepanelen een goed idee zijn.

1. Je bent duurzaam bezig

Doordat je gebruik maakt van 100% groene energie van je eigen dak stoot je minder CO2 uit, en dat is goed voor het milieu. Bovendien verkoelen zonnepanelen je dak, omdat ze daar als extra laag de meeste warmte van de zon opnemen.

2. Snel en makkelijk

Veel huishoudens in Nederland hebben al zonnepanelen. Jouw buren misschien ook. Ze liggen niet alleen op daken van woningen of bedrijfspanden, maar er zijn ook steeds meer geluidswallen met zonnepanelen. In totaal hebben we het over zo’n 26 miljoen zonnepanelen! En het plaatsen van zonnepanelen is niet alleen een aantrekkelijke investering, de installatie duurt over het algemeen maar één dag. Het is lekker overzichtelijk en geeft weinig rommel.

3. Een mooie investering, zeker nu

De zon is een energiebron die gelukkig nooit opraakt. Maar ook als de zon op bewolkte dag bijna niet schijnt, leveren zonnepanelen energie op. Een groot deel van het jaar profiteer je met je panelen van de zon. Tel daar bij op dat de variabele energietarieven de afgelopen tijd flink gestegen zijn. Volgens het CBS zijn de energietarieven van januari 2022 met 86% gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Omdat je met zonnepanelen minder stroom afneemt, hebben deze prijsstijgingen minder invloed op je energierekening. En door in zonnepanelen te investeren, krijg je mogelijk een beter energielabel waardoor de waarde van je woning mogelijk stijgt.

Goed om te weten: de terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 7 – 8 jaar. Gemiddeld gaan ze 25 jaar mee. In de loop van de tijd wekken ze minder energie op, maar dan heb je ze al lang terugverdiend. Kijk hier of jouw dak geschikt is.

4. Profiteer van de salderingsregeling

Kies je nu voor zonnepanelen? Dan is dat niet alleen een mooie duurzame investering, maar profiteer je tot 1 januari 2025 ook nog van de salderingsregeling. Dat betekent dat wanneer je zelf niet alle opgewekte zonnestroom gebruikt, je deze aan het elektriciteitsnet terug levert. Je mag dan de stroom die je extra opwekt wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf.

Vanaf 1 januari 2025 wordt opnieuw overwogen of de salderingsregeling wordt voortgezet. Op de website van onze partner Milieu Centraal lees je meer over de salderingsregeling.

5. Investeren = besparen

Om te besparen op je energierekening moet je eerst investeren. Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost zo’n € 5.000. Dat is inclusief installatie, omvormer en btw. Maar de btw – in dit geval een kleine € 900 – kun je terugvragen van de Belastingdienst.

Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks ongeveer 2.900 kWh. Bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment zo’n € 650 voor betalen (prijspeil 2021, wanneer de salderingsregeling nog geldt). Door het zelf op te wekken, spaar je dat bedrag elk jaar uit!Terug naar blogoverzicht