Kan ik een vakantiewoning kopen?

Óf je een vakantiehuis kunt kopen en financieren is onder andere afhankelijk van hoeveel eigen geld je hebt.
Je droomt van een eigen vakantiewoning in Nederland, maar twijfelt of dat voor jou haalbaar is. Óf je een vakantiehuis kunt kopen en financieren is onder andere afhankelijk van hoeveel eigen geld je hebt, wat voor een soort huis het is en wat de ‘bestemming’ is van de woning in de gemeente waar deze staat. Check onderstaande punten of een recreatiewoning voor jou mogelijk is en onder welke voorwaarden je een recreatiehypotheek kunt afsluiten.
Geld lenen kost geld

Een tweede hypotheek afsluiten

Wil je een vakantiewoning kopen en kun je dat niet 100% zelf financieren? Dan sluit je naast de hypotheek voor je eigen woning (hoofdwoning) een tweede hypotheek af, een recreatiehypotheek, die je binnen 30 jaar moet aflossen.

Lees hier over de voorwaarden van een recreatiehypotheek.

Voldoende eigen geld

Om een vakantiehuis te kunnen kopen én een hypotheek aan te vragen, moet je over voldoende eigen geld beschikken. De maximale hypotheek voor een recreatiewoning mag niet meer zijn dan 70% van de woningwaarde. Alles daarboven moet je zelf inbrengen.

Dubbele maandlasten

Overweeg je een recreatiewoning te kopen en daar een hypotheek voor af te sluiten, dan moet je rekening houden met dubbele lasten. Je inkomen moet voldoende zijn om zowel de maandelijkse hypotheeklasten van je eigen (hoofd)woning als je vakantiehuis te kunnen betalen.

De woning staat op eigen grond in Nederland

Een voorwaarde voor een recreatiehypotheek is dat het vakantiehuis in Nederland moet staan op eigen grond of op grond waarvoor eeuwige of voortdurende erfpacht geldt. Ook moet het op grond staan waarvoor geen onaanvaardbare erfdienstbaarheden, erfpacht- of parkvoorwaarden gelden.

Bestemming 'recreatie'

Wil je een hypotheek voor een recreatiewoning afsluiten dan moet de woning die je op het oog hebt de bestemming ‘recreatie’ hebben. In deze woning mag je dus niet permanent wonen. De gemeente waar de woning staat, bepaalt de bestemming van een gebouw/woning.

De vakantiewoning is van steen

Je kunt een hypotheek voor je vakantiewoning afsluiten, als de woning van steen is en dus niet verplaatsbaar. Voor een houten woning kun je bij ons geen hypotheek krijgen. Ook moet de woning aangesloten zijn op het openbare wegennetwerk en voorzien zijn van water en elektriciteit.

Geen permanente verhuur

Als je bij ons een hypotheek voor je recreatiewoning afsluit, ga je er mee akkoord dat je de vakantiewoning niet permanent mag verhuren. Met toestemming van ons mag je de woning maximaal 60 dagen per jaar verhuren. Lees hier meer over op de pagina ‘Hypotheek voor je recreatiewoning’.

Advies over jouw vakantiewoning

Bespreek jouw wensen om een vakantiewoning te kopen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kijkt wat er mogelijk is om jouw droom waar te maken. Houd rekening met advieskosten.

Vind een adviseur


Terug naar blogoverzicht