“Sinds ik in deze rol zit gaat er geen week, of misschien zelfs geen dag meer voorbij zonder dat ik iets leer”

De financiële wereld: de waarde van ervaring, onafhankelijk denken en een voortdurende drang om te leren. De inzet van adviseur Franca Snoeijs op service en het streven naar kennis, maken haar een waardevolle adviseur voor haar klanten. Inmiddels heeft Franca haar eigen onafhankelijk adviespraktijk Snoeijs Consultants Financieel Adviseurs.

Een verleden in de financiële sector

In het gesprek met Franca werd duidelijk dat haar ervaring in de financiële wereld veelzijdig en langdurig is. Ze is al jaren actief in de branche. En heeft verschillende rollen vervuld voordat zij haar eigen onafhankelijke adviespraktijk begon.

Met haar eigen adviespraktijk heeft ze bewust gekozen voor een kleine opzet met weinig personeel, sinds februari 2022 zelfs zonder personeel. "Ik hou van klanten en niet van veel personeel. En dat gaat niet altijd goed samen", legt ze uit. Met deze onafhankelijke ‘ZZP’ aanpak zet ze haar klanten op de eerste plaats en blijft ze vrij denken. "Dat kan soms uitdagend zijn, ook voor de partijen waarmee ik samenwerk. Soms moeten daarbij ook lastige beslissingen voor worden genomen, zoals het afstoten van de tak schadeverzekeringen in 2017."

Voordat Franca haar eigen onderneming startte, bekleedde zij verschillende functies in de financiële sector. Zo werkte ze onder andere als hoofd buitendienst bij een levensverzekeraar en vervulde ze diverse rollen bij ABN Amro in Nijmegen en omgeving. Haar drang om constant te blijven leren, motiveerde haar om verschillende posities binnen de branche te doorlopen. Spoedig na de start als zelfstandige heeft ze bij BLG Wonen ook Rayonmanager René Kluts leren kennen (toen werkzaam bij SNS Bank), waarmee ze nog altijd een goede band heeft. “René Kluts en accountmanager Valerie Möller zijn een gouden duo”, stelt ze.

De leerzame overgang naar hypotheken

Franca’s overgang naar onafhankelijk financieel adviseur bracht een nieuwe dimensie van leren met zich mee. Van levensbelang voor haar is om te blijven leren, en niet alleen dat wat wettelijk verplicht is. Ze heeft geen week meer gehad waarin ze niets nieuws leerde, ook buiten het vakgebied om. Dat heeft ook te maken met de diversiteit aan klanten die bij Franca binnen kunnen lopen. “Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat mijn klant een koekjesfabriek heeft. Dan leer ik hoe je koekjes moet maken. Ook op die manier leren vind ik boeiend.”

Deze leerervaringen zijn wat haar gedreven houdt in haar werk. Zo is zij daarnaast mediator en sinds kort gespecialiseerd mediator bij nalatenschappen. Het (her)verbinden van mensen liggen haar het meeste. Haar kennis en ervaring als financieel adviseur kan zij hierin heel goed gebruiken.

Franca is van mening dat de markt door de jaren heen lastiger is geworden door regelgeving, maar ze is ook blij met de afschaffing van bijvoorbeeld de hypotheekprovisie. “We kunnen onszelf beter uitleggen richting de klant.” stelt ze. Ze vindt advies hierdoor eerlijker en zo kan ze zich nog onafhankelijker opstellen.

“Het is bij jullie niet meteen afwijzen bij lastige dossiers. Het is luisteren, kijken naar de mens achter het verhaal en zoeken naar toch een passende oplossing.”
Hypotheekadviseur Franca Snoeijs

Luisteren en kijken naar de mens achter het verhaal

BLG Wonen is Franca al langer bekend dan voordat ze financieel adviseur werd. Ze waardeert BLG Wonen om hun mensgerichte benadering en bereidheid om naar bijzondere omstandigheden te luisteren en oplossingen te vinden. “Het is bij jullie niet meteen afwijzen bij lastige dossiers. Het is luisteren, kijken naar de mens achter het verhaal en zoeken naar toch een passende oplossing.” Ze vindt de Bespaarhypotheek met Energiebespaarplan Plus bijvoorbeeld een mooie stap. “Als je kijkt naar de wijken Nijmegen Oost en Bottendaal, zie je prachtige huizen, maar met een minder goed energielabel. Vaak krijg je geen gunstigere rente, terwijl je wel verschrikkelijk je best doet om duurzaamheidsstappen te maken.”

Voor de toekomst verwacht Franca nog veel met BLG Wonen samen te werken. Ze rekent er ook op dat BLG Wonen de komende 70 jaar doorgaat met wat het al deed: naar de menselijke maat achter de producten kijken. “Het menselijke aspect zit in jullie DNA. Dat is inspirerend en ik hoop van harte dat jullie dit vast blijven houden.”

Lees meer interviews voor BLG Wonen 70 jaar