"Met houtbouw had ik niets, maar toch werd ik op slag verliefd"

Annemie Verkoeijen heeft dit jaar een houten woning gekocht.
Annemie Verkoeijen heeft dit jaar een houten woning gekocht. Niet iedereen in haar directe omgeving kon daar in eerste instantie begrip voor opbrengen. En het gekke was: zelf had ze ook nooit kunnen denken in een houten woning te belanden. “Maar ik was op slag verliefd toen ik deze woning binnenstapte. En daar droeg de sfeer die houtbouw met zich meebrengt zeker aan bij.”


In december 2022 begon de zoektocht van Verkoeijen naar een nieuwe woning. “Deze woning kwam op Funda voorbij, maar viel al meteen af. Niet alleen omdat ik niet in een houten huis wilde wonen, maar ook omdat we iets zochten zonder trap vanwege de gezondheidstoestand van mijn man. Hij is helaas kort daarna overleden. Verhuizen wilde ik nog steeds, want waar ik nu woon is erg afgelegen. Dat is in je eentje niet altijd fijn.”

Verkocht

“Gek genoeg was de houten woning in mijn hoofd blijven hangen. In januari 2023 ben ik toch maar gaan kijken. Ik was net binnen en was al verkocht! Er hangt gewoon een hele fijne sfeer en dat hangt zeker samen met de houtbouw. De keuken vond ik te klein, maar dat is geen obstakel omdat je die kunt verbouwen. Na de tweede afspraak wist ik het zeker: hier wil ik wonen.”

“Mensen in mijn omgeving zeiden soms dat ik geen houten woning moest kopen. Ze wezen op de kosten van het onderhoud en het brandgevaar. Nou, ik ben daar ingedoken en het blijkt qua onderhoud helemaal niet per se duurder dan een stenen woning. Als je goede verf gebruikt, dan heeft het elke tien jaar een schilderbeurt nodig. Laat dat 10.000 euro kosten. Het is niet zo dat een stenen woning geen onderhoudskosten heeft. Die duizend euro per jaar ben je ook zo kwijt, weet ik uit ervaring. En het brandgevaar? Door de manier van bouwen, is dat er helemaal niet meer dan in een stenen woning.”

Minder CO2-uitstoot

“Hout zorgt niet alleen voor veel sfeer in het huis, het is ook mooi meegenomen dat zo’n woning bijdraagt aan het verminderen van de hoeveelheid CO2 op aarde. Want hout slaat CO2 op, terwijl bij betonbouw er juist heel veel C02 vrijkomt. Het is niet de reden dat ik voor dit huis ben gevallen, maar het is wel mooi meegenomen.”

Hypotheek geen probleem

“Bij mijn hypotheekadviseur ben ik meteen gaan navragen of er geen belemmering is om houtbouw te financieren. Gelukkig bleek het geen enkel probleem. Ik heb de hypotheek bij de ASN Bank afgesloten, omdat ik bij deze bank de lening voor verduurzaming ook kon afsluiten. Daar betaal ik de zonnepanelen op het dak van.”

“Het taxatierapport leverde wel problemen op, want er was maar heel weinig vergelijkingsmateriaal in de omgeving. Dat zal in de toekomst wel makkelijker worden, want er komen steeds meer houten huizen.”


Terug naar het blogoverzicht