“Je laat bij een scheiding niet alleen beton achter, er is ook veel lief en leed gedeeld”

Wat betekent een scheiding voor je huis en hypotheek? Tanja Redder begeleidt jaarlijks vijftien tot twintig echtscheidingen. Als financieel echtscheidingsadviseur helpt ze (ex-)partners hun weg te vinden in de wirwar aan regelgeving die er bij dit traject komen kijken. “De emoties van een scheiding kunnen leiden tot het maken van verkeerde keuzes. Dat wil ik helpen voorkomen.”

Je hebt al veel mensen begeleid bij een echtscheiding en ondersteunt ook bij de financiële afwikkeling ervan. Hoe vind je dat?

“Voorheen hielp ik mensen in een echtscheiding alleen met hun woning. Ik constateerde dat er voor hen op financieel vlak vaak veel onduidelijk is. Mensen die gaan scheiden, zitten in zo’n rollercoaster dat ze niet altijd goed weten wat ze in het verleden zelf hebben afgesproken.

Een scheidingsmediator heeft niet (altijd) de financiële bagage om hen te helpen uit te zoeken wat er mogelijk is bij de overname van de woning, de verdeling van het pensioen of welke gezamenlijke verzekeringen uit elkaar gehaald moeten worden. Naast veel praktische zaken moeten er ook juridische zaken geregeld worden, zoals toeslagen bij de Belastingdienst.

Bij dit proces is het voor beide partijen goed om het juiste advies en goede begeleiding te krijgen. Ik vind het fantastisch dat ik met mijn werk mensen in zo’n lastige situatie kan helpen.”

"Ik vind het belangrijk dat mensen bij een scheiding weten wat hun mogelijkheden zijn en hoe ze er financieel uitkomen. Wat houd je na de scheiding onder de streep over?"
Tanja Redder, financieel adviseur

Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je iemand goed hebt kunnen helpen?

“Ik kwam in contact met een mevrouw die op papier gescheiden was. De woning stond al te koop, maar ik ontdekte dat mevrouw de woning kon overnemen. Iets wat ze sinds de scheiding al graag wilde, maar waarvan ze niet wist of ze het kon betalen. Samen hebben we dit verder uitgezocht en bij de betreffende bank aangevraagd. Uiteindelijk heeft deze mevrouw de woning overgenomen en hoefde het huis niet verkocht te worden.

Het is jammer dat deze mensen extra kosten hebben gemaakt, zoals voor de makelaar om het huis te koop te zetten, terwijl dat niet nodig was. Ik vind het belangrijk dat mensen bij een scheiding weten wat hun mogelijkheden zijn en hoe ze er financieel uitkomen. Wat houd je na de scheiding onder de streep over?”

Wat is voor mensen in een soortgelijke situatie het beste moment om bij jou aan te kloppen?

“Zodra je besluit uit elkaar te gaan en eigenlijk niet weet hoe je dat moet aanpakken. Bij een scheiding moet je veel praktische en juridische zaken regelen. Ik kan niet alles uit handen nemen, maar ik kan wel aangeven wát er geregeld moet worden. Maar ook al komen mensen niet direct bij mij, dan is het natuurlijk nog niet te laat. Het kan ook nog nadat je er niet uit bent gekomen bij een mediator. Het kan nooit kwaad om een second opinion aan te vragen.

Sommige koppels kunnen nog samen door een deur, maar dat is niet altijd het geval. Hoe moeilijk het ook is, bij een scheiding is het belangrijk om met elkaar te blijven praten. Desnoods met een andere partij erbij. Ik werk soms samen met een coach die kan bijspringen waar nodig. Meestal lukt het om op die manier een oplossing te vinden die bij allebei past. Maar lukt dat niet, dan moeten partners een advocaat in de arm nemen om het verder af te handelen. Dat kost veel tijd en geld, en mijn ervaring is dat dat niet vaak voorkomt. Tenzij het vanaf het begin al een vechtscheiding was, maar dan zal ik nooit voor beide partners aan de slag gaan. Ik ondersteun in dat geval hooguit één van de twee.”

“Bij het overnemen van een woning is vaak meer mogelijk dan mensen denken. Het is anders dan het kopen van een huis, dus worden er ook andere eisen gesteld aan het benodigde inkomen. Ik vind het zonde als mensen door dit misverstand denken dat ze hun huis moeten verkopen".
Tanja Redder, financieel adviseur

Wat zijn jouw ervaringen voor deze doelgroep in de huidige woningmarkt?

“Door de huizenkrapte is het voor de vertrekkende partner moeilijk om een nieuwe (permanente) woning te vinden. Soms vinden mensen een tijdelijke oplossing op een camping. Helaas is dat in de wintermaanden vaak geen optie en in de zomer, met name richting het hoogseizoen, erg duur. Nu komt het zelfs weleens voor dat mensen tijdelijk weer bij ouders gaan wonen.”

Welke misverstanden kom je tegen?

“Bij het overnemen van een woning is vaak meer mogelijk dan mensen denken. Het is anders dan het kopen van een huis, dus worden er ook andere eisen gesteld aan het benodigde inkomen. Veel mensen gebruiken een online tool waarmee ze kunnen berekenen wat ze maximaal kunnen lenen op basis van hun inkomen. Maar dat is niet de manier waarop wordt berekend of je je eigen woning kunt overnemen. Ik vind het zonde als mensen door dit misverstand denken dat ze hun huis moeten verkopen. Het is niet alleen beton dat je achterlaat, er is ook veel lief en leed gedeeld.”

Hoe ervaar je de samenwerking met BLG Wonen bij het helpen van mensen in een echtscheiding?

“Heel goed. De lijntjes zijn kort: bij veel partijen verloopt het contact over meerdere schijven of via een serviceprovider, maar bij BLG heb ik rechtstreeks contact met een acceptant die gespecialiseerd is in hoofdelijk ontslag. Klanten hebben bij BLG Wonen een grote(re) kans om in hun huidige woning te blijven wonen, omdat het deel dat van de partner wordt overgenomen, wordt gezien als ‘nieuwe verkrijging'. Daarbij kan de klant dat deel boetevrij vastzetten tegen de huidige marktrente, en dat is – zeker in de huidige woningmarkt – van grote toegevoegde waarde.

Wat ik fijn vind, is dat BLG Wonen meedenkt, zodat we samen de beste oplossing voor de klant kunnen vinden. Een ‘nee’ is niet altijd een harde ‘nee’. We zijn er samen voor de klant.”

Meer adviseurs aan het woord


Terug naar blogoverzicht