“In ondernemersaanvragen kun je als adviseur je creativiteit kwijt”

Bij ondernemers die nog niet zo lang als zelfstandige werken, is het kopen van een huis misschien niet het eerste dat in hen opkomt. Want moet je dan niet drie jaar aan cijfers overleggen? Het is een van de misverstanden die onder zzp’ers leeft, vertelt adviseur Niels Eriks. “Na een jaar maken ze met een stabiel inkomen, een flinke financiële buffer en een goede motivatie een goede kans”.

Hoe ervaar je het om zzp’ers aan een hypotheek te helpen?

“Wat zo leuk is aan werken met deze doelgroep, is dat als je creatief bent en al behoorlijk wat uren op de teller hebt staan, je soms haakjes ziet waar je een hypotheek aan op kunt hangen. Het geeft veel voldoening als ik een ondernemer op die manier kan helpen. Maar hypotheekaanvragen voor ondernemers zijn ook tijdrovend. Zij moeten meer financiële stukken aanleveren dan mensen die in loondienst werken, en het berekende inkomen moet worden gecontroleerd. Daardoor heeft een aanvraag vaak een lange doorlooptijd. Logisch, want als ondernemer moet je een bestendig inkomen aan kunnen tonen, en banken moeten zich houden aan wet- en regelgeving. Maar in die doorlooptijd is nog wel wat te winnen.”

“Ik heb eens een profwielrenner geholpen met een aanvraag. Het lastige was: wat als hij valt? Heeft hij dan nog een inkomen? BLG Wonen is in deze casus heel meedenkend geweest".
Niels Eriks, adviseur

Kun je een voorbeeld geven van een aanvraag die je is bijgebleven?

“Ik heb eens een profwielrenner geholpen die niet in dienst was bij een wielerploeg, maar zich als zelfstandige verhuurde. Het lastige bij deze aanvraag was: wat als hij valt? Heeft hij dan nog een inkomen? Heeft hij een opleiding waar hij op terug kan vallen als hij onverhoopt niet meer kan fietsen?

BLG Wonen is in deze casus heel meedenkend geweest. Hun doel is niet alleen zoveel mogelijk groene vinkjes zetten. Ze kijken vooral naar het persoonlijke verhaal achter de cijfers en staan open voor mijn motivatie als adviseur. Samen sparren we over potentiële risico’s en de mogelijkheden. Voor deze wielrenner hebben we het inkomen iets bijgesteld, waardoor we een buffer bouwden voor het geval hij geblesseerd raakt en (tijdelijk) niet kan fietsen. Daarnaast heeft hij een opleiding en spaargeld waar hij op terug kan vallen als dat nodig is. Dit alles zorgde ervoor dat we het een verantwoorde hypotheek vonden voor deze sportman in een eenmanszaak.”

Wat zijn jouw ervaringen in de huidige woningmarkt voor deze doelgroep?

“De gestegen huizenprijzen maken het voor iedereen moeilijk om een huis te kopen. Dat geldt niet alleen voor ondernemers. Maar zeker als (alleenstaande) ondernemer met een modaal inkomen zijn het lastige tijden. Ondernemers met een royaal inkomen? Die kunnen, onder andere bij BLG Wonen, met cijfers van één jaar en een kwartaal en een goede motivatie eigenlijk heel goed terecht. Of als ze een partner in loondienst hebben die goed verdient, natuurlijk.”

“Tip aan andere adviseurs: een cursus 'Zakelijk inkomen bepalen' helpt je om alles uit een aanvraag te halen en een klant zo goed mogelijk te helpen.”
Niels Eriks, adviseur

Welke misverstanden kom je tegen onder ondernemers als het gaat over hypotheken?

“Sommige ondernemers denken nog dat ze drie keer jaarcijfers nodig hebben voor hun hypotheekaanvraag. Of dat 100% van het inkomen wordt meegerekend als ze een jaar als zelfstandige werken. Beide zijn niet waar. Als ze nog maar een jaar ondernemer zijn, neemt een bank onder voorwaarden 75% van het inkomen mee in de berekening van het bedrag dat ze maximaal kunnen lenen.”

Wat is jouw tip voor andere adviseurs die deze doelgroep graag willen helpen?

“Doe een cursus ‘Zakelijk inkomen bepalen’. Het helpt je om alles uit een aanvraag te halen en een klant zo goed mogelijk te helpen. En verder: zoek de samenwerking op met gespecialiseerde kantoren. Daar leer je zelf heel veel van, de ene keer kun je een partner blij maken met een extra aanvraag en de andere keer kun je het samen tot een goed resultaat brengen.”

Meer adviseurs aan het woord


Terug naar blogoverzicht