"Een verantwoorde hypotheek is méér dan alleen voldoende inkomen"


Elke financiële situatie is anders. Toch wordt een hypotheekaanvraag in veel gevallen via één standaardtoets beoordeeld. Dat er steeds meer aandacht komt voor de mens achter de aanvraag, vindt hypotheekadviseur Marius Krooshof van NBG Hypotheken dan ook een goede ontwikkeling. “De standaardtoets is een goede uitgangspositie, maar er zijn meer factoren die bepalen of de hypotheek een verantwoorde verstrekking is. BLG Wonen kijkt verder dan het inkomen.”

Met name starters hebben op de krappe woningmarkt moeite met het vinden van een passende, betaalbare woning. Zonder overwaarde uit een vorig huis is het financieren van een nieuwe aankoop niet altijd makkelijk. Maar ook gepensioneerden bevinden zich in een lastige positie, ziet adviseur Marius Krooshof. “Wijkt je financiële situatie ook maar één euro af van de hypothecaire norm, dan krijg je een afwijzing. Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om op een verantwoorde manier een huis te kopen. BLG Wonen is bereid om op basis van betaalbaarheid van de hypotheek te kijken wat er wél mogelijk is”.

Verder kijken dan de hypothecaire norm

BLG Wonen maakt zich sterk voor iedereen die een huis wil kopen. Aandacht voor de mens achter de aanvraag speelt daarbij een belangrijke rol. Een verantwoorde verstrekking is immers niet alleen afhankelijk van het netto-inkomen, maar ook van iemands uitgaven en leefstijl. Marius: “In gesprek met de klant stel ik relevante vragen om inzicht te krijgen in iemands uitgaven- en spaarpatroon. Rijd je wel of geen auto? Hoe vaak ga je op vakantie? Eet je veel buiten de deur? Hoeveel spaar je? Bankafschriften ‘bevestigen’ die leefstijl. Dat iemand volgens de hypothecaire standaarden en regels een bepaald bedrag kan lenen, wil niet zeggen dat er in de praktijk geen extra ruimte is om een verantwoorde hogere hypotheek te verstrekken. De norm houdt namelijk geen rekening met uitgaven in het dagelijks leven. Maar die zien wij als adviseur wel – en ze verschillen per persoon. Wie structureel minder uitgeeft, houdt meer geld over voor de hypotheek.”

De aanvraag van starter Oscar was er zo één. Dankzij zijn uitgavenpatroon bleef er voldoende netto-inkomen beschikbaar om een hogere hypotheek te kunnen dragen. Marius: “Oscar had bovendien een spaarpot opgebouwd en bracht eigen geld in voor zijn hypotheek. Met zijn hypotheek betaalt hij nu maandelijks net zoveel als toen hij nog huurde. In zijn koopwoning moet hij rekening houden met bijkomende lasten voor bijvoorbeeld onderhoud, maar heeft hij niet te maken met een jaarlijkse huurstijging. Zijn inkomen stijgt daarentegen wel ieder jaar. Met een rente die langere tijd vaststaat, heeft hij na één of twee jaar al lagere maandlasten dan in zijn huurappartement.”

“De standaardnorm houdt geen rekening met iemands uitgaven, terwijl die óók bepalen of een hypotheek een verantwoorde verstrekking is”
Hypotheekadviseur Marius Krooshof

Hypotheekoplossing bij een flexibel contract

“BLG Wonen is al vaker de financiering aangegaan waar andere verstrekkers misschien ‘nee’ hadden gezegd”, vertelt Marius. “Een van mijn klanten is een young professional die via een uitzendbureau bij verschillende werkgevers wordt gedetacheerd. Dat ze de bank daardoor geen werkgeversverklaring kon overhandigen, maakte een standaard hypotheekaanvraag lastig. Haar schuld-waardeverhouding vond ik verantwoord: haar inkomen was hoog genoeg én ze kreeg een schenking mee van haar moeder. Voor mij was dat genoeg bewijs dat het risico voor de klant en de bank minimaal was – en de hypotheek daarmee een verantwoorde verstrekking. Dankzij deze beoordeling op basis van inkomsten kreeg ook zij de kans een woning te kopen.”

Gezond verstand

Marius waardeert de manier waarop BLG Wonen in de markt staat. “BLG Wonen wil vooruit, zegt niet dat iets niet kan, maar kijkt naar wat er wél mogelijk is. En dat betekent niet één oplossing voor iedereen, maar eentje die wordt toegesneden op de aanvraag die op dat moment op tafel ligt.”

Wat Marius zijn collega-adviseurs wil meegeven: weet voor elke hypotheekoplossing bij welke bank je deze kwijt kan. “Sommige banken zijn flexibeler dan andere of hebben speciale oplossingen die niet overal gebruikt worden, zoals BLG Wonen. Wees dus op de hoogte van de mogelijkheden, maar gebruik je gezond verstand. Probeer een aanvraag niet tot op de laatste cent uit te knijpen. Een hypotheek op maat is een mooie oplossing, zolang deze verantwoord is en past bij de persoonlijke, financiële situatie van de klant.”

Meer adviseurs aan het woord


Terug naar blogoverzicht