“Na je 70e nog een hypotheek afsluiten? Vaak kan dat!”

Hans Maasakkers heeft al veel senioren geholpen bij het vinden van een passende hypotheek.


Op latere leeftijd nog een hypotheek afsluiten; kan dat wel? Hans Maasakkers, financieel adviseur en eigenaar van Kanzz Financiële Planning, heeft al veel senioren geholpen bij het vinden van een passende hypotheek. Hij houdt niet alleen rekening met hun wensen voor een woning, maar ook met die van hun toekomst.

Hoe ervaar je het om senioren aan een hypotheek te helpen?

“Werken met deze doelgroep is enorm divers, want de verschillen tussen de senioren kunnen groot zijn. Er zijn de jongere senioren die nog werken, goed op de hoogte zijn van wat er allemaal speelt op hypotheekgebied en alvast met een schuin oog naar hun pensioen kijken. Dan zijn er de zestigjarigen, die nog werken of nét gepensioneerd zijn en rustig op zoek zijn naar een levensloopbestendige woning. En dan zijn er nog de 70-plussers, die vaak al even met pensioen zijn en niet altijd goed weten wat de mogelijkheden zijn voor een nieuwe hypotheek.”

"Toen ik een ouder echtpaar de inschatting van hun nieuwe woonlasten vertelde, vielen ze bijna van hun stoel van ongeloof. Was het echt zo goedkoop?"
Hans Maasakkers, financieel adviseur

Kun je een voorbeeld geven van een mooie aanvraag?

“Bij een echtpaar dat ik onlangs geholpen heb, was mevrouw al gepensioneerd en meneer werkte nog. Het echtpaar vond het belangrijk om ervoor te zorgen dat de woning voor haar betaalbaar zou blijven als hij zou komen te overlijden. Samen hebben we de situatie na de pensioendatum van meneer in kaart gebracht en ook zijn overlijden daarin meegenomen. Dat gaf hen veel rust. Dat is namelijk precies de periode waarin het voor veel senioren spannend wordt.

Een ander mooi voorbeeld is een ouder echtpaar dat nu in een vrijstaande woning woont en op zoek is naar een levensloopbestendig alternatief. Toen ik de inschatting van hun nieuwe woonlasten vertelde, vielen ze bijna van hun stoel van ongeloof. Was het echt zo goedkoop? Mensen onderschatten vaak wat de verkoop van hun huis en een (hoge) overwaarde in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek voor hun woonlasten kan betekenen. Daarom adviseer ik zoveel mogelijk op woonlasten, niet op het hypotheekbedrag.”

Wat zijn jouw ervaringen in de woningmarkt voor senioren?

“Nog meer dan bij andere doelgroepen is het voor senioren belangrijk om vooruit te kijken als ze een huis willen kopen. Bij mensen met kinderen, die veel overwaarde op hun huis hebben, komt bijvoorbeeld schenken en erven ter sprake. Willen ze het volledige vermogen in het nieuwe huis stoppen of grijpen ze het moment aan om alvast iets apart te zetten voor hun kinderen?

Ook merk ik dat het overlijden van een partner vaak onderwerp van gesprek is. En wat betekent het voor de hypotheek als de overgebleven partner wordt opgenomen in een zorginstelling? Met name in de seniorenmarkt kan hypotheekadvies verschillende invalshoeken hebben. Dat heeft in lang niet alle gevallen direct met de woning of hypotheek te maken, maar wel indirect – zoals met schenken, erven of overlijden.”

Hans Maasakkers heeft al veel senioren geholpen bij het vinden van een passende hypotheek.
“De vraag die ik bijna dagelijks krijg is: ‘Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?' Veel mensen denken dat ze op hun 70e geen hypotheek met een lange looptijd kunnen afsluiten.”
Hans Maasakkers, financieel adviseur

Welke misverstanden kom je tegen bij deze doelgroep als het gaat over hypotheken?

“De vraag die ik bijna dagelijks krijg is: ‘Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?’. Veel mensen denken dat ze op zeventigjarige leeftijd geen hypotheek met een looptijd van dertig jaar meer af kunnen sluiten. In Nederland krijgt iedereen echter levenslang inkomen en dat is waar de bank naar kijkt.

Een andere veelvoorkomende vraag heeft te maken met de overlijdensrisicoverzekering en of het op latere leeftijd nog nodig is om deze af te sluiten. Meestal is dat inderdaad niet het geval, omdat de kosten vanaf een bepaalde leeftijd erg hoog zijn.”

Is het aanvraagproces voor een hypotheek bij deze doelgroep anders dan bij andere doelgroepen?

“Dat verschilt per situatie en heeft vooral te maken met de leeftijd van mensen. Als er bij een echtpaar één van de twee nog werkt en de ander al met pensioen is – of ze werken allebei nog – dan kan de situatie complex zijn. Dan moeten we namelijk rekening houden met het inkomen van nu, uit loondienst, en het inkomen vanaf de pensioendatum.

Zijn ze allebei gepensioneerd, dan is de inkomenssituatie minder complex. We hoeven dan alleen rekening te houden met het pensioeninkomen, wat de hypotheekaanvraag vrij eenvoudig maakt. De situatie naast de hypotheek kan de aanvraag wel ingewikkelder maken, bijvoorbeeld als er sprake is van overwaarde waar ze iets mee willen doen.”

Hans Maasakkers heeft al veel senioren geholpen bij het vinden van een passende hypotheek.
Vaak is er meer mogelijk dan mensen denken, zowel in financiering als in maandlasten. En vaak komen ze daar pas achter als ze met een adviseur in gesprek gaan.”
Hans Maasakkers, financieel adviseur

Wat zijn jouw tips voor andere adviseurs die senioren graag helpen bij hun hypotheekaanvraag?

“Luister goed naar wat mensen beweegt en leef je in. Mensen goed kunnen helpen, begint bij het winnen van vertrouwen. Leg niet meteen de rekensheets op tafel; dat komt later wel. Ontdek eerst wat er in hun leven speelt en welke andere wensen ze nog hebben naast het kopen van een woning. Door hen goed te informeren, weten ze wat de mogelijkheden zijn en kunnen ze een weloverwogen besluit nemen. Zeker in een eerste gesprek gaat het niet om de uiteindelijke oplossing.

Je wilt mensen inzicht geven in hun opties en hen de ruimte en het vertrouwen geven om de volgende stap te zetten. Met die kennis kunnen ze bijvoorbeeld besluiten om nog een paar jaar in hun huidige woning te blijven wonen. Het is ook mogelijk dat ze zich realiseren dat het heel aantrekkelijk is om naar een leuk appartement te verhuizen. Hierdoor kunnen ze dan bijvoorbeeld een keer extra op vakantie en ook nog een camper kopen. Vaak is er meer mogelijk dan mensen denken, zowel in financiering als in maandlasten. En vaak komen ze daar pas achter als ze met een adviseur in gesprek gaan.”

Meer informatie

Meer adviseurs aan het woord


Terug naar blogoverzicht