“Hypotheken en verduurzamen gaan hand in hand”

Hypotheken en verduurzaming kun je eigenlijk niet meer los van elkaar zien, vindt adviseur Edwin Kemers.
Geld lenen kost geld
Hypotheken en verduurzaming kun je eigenlijk niet meer los van elkaar zien, vindt adviseur Edwin Kemers van PlannersDesk BV. Het meefinancieren van duurzame oplossingen kost geld, maar scheelt uiteindelijk in je maandelijkse lasten. Toch is duurzaam wonen niet het eerste waar kopers aan denken, merkt hij. “Neem verduurzaming al in een vroeg stadium van de aankoop mee”, is zijn advies.

Wat zijn jouw ervaringen in de markt met verduurzaming?

“Ik merk dat starters, maar ook doorstromers, zich bewust zijn van de mogelijkheden om hun (nieuwe) huis te verduurzamen. Vaak al bij een bezichtiging merken klanten op of er op het dak wel of geen ruimte is voor zonnepanelen. Maar meestal weten ze niet waar ze moeten beginnen.

Als je het mij vraagt, gaan hypotheken en verduurzamen hand in hand. Je hebt je hypotheek niet voor de lol; je hebt ‘m om goed te kunnen wonen. Daarom adviseer ik klanten om verduurzaming al mee te nemen, zodra ze een woning serieus overwegen. Zo zien ze in de begroting meteen terug wat een verbouwing of verduurzaming kost, wat het hen oplevert aan bijvoorbeeld besparing op energiekosten en wat het betekent voor de marktwaarde van het huis.

Bij de aankoop van een huis moeten ze veel keuzes maken. Toch is mijn ervaring dat als mensen verduurzaming uitstellen, het er later vaak niet meer van komt. Dan begint al het regelwerk namelijk weer van voren af aan: de hypotheek verhogen, het huis opnieuw taxeren, de adviseur betalen en financiële stukken bij elkaar zoeken.”

"Een mooi voorbeeld is een woning waarvan de bewoners als eersten in de straat kozen voor zonnepanelen. Niet zes of negen stuks, maar het hele dak vol. Eén voor één kwamen buurtgenoten langs met vragen over de kosten en het resultaat."
Edwin Kemers, adviseur

Kun je een voorbeeld geven van een succesvolle verduurzaming?

“Ik ontving een aanvraag van een alleenstaande mevrouw in een jaren ’50-woning, met twee lagen en een plat dak. Ze wilde een garagebox aankopen, maar was ook benieuwd hoe ze haar huis kon verduurzamen. We hebben een compleet verduurzamingsplan opgesteld, inclusief dubbel glas, dakisolatie en zonnepanelen. Toen ik haar na de realisatie van het plan weer sprak, vertelde ze dat de energieleverancier contact met haar had opgenomen met het voorstel haar termijnbedrag naar beneden bij te stellen. Precies zoals ik had voorspeld. Voor haar was dat de ultieme bevestiging van haar goede investering.

Een ander mooi voorbeeld is een woning waarvan de bewoners als eersten in de straat kozen voor zonnepanelen. Niet zes of negen stuks, maar het hele dak vol. Eén voor één kwamen buurtgenoten langs met vragen over de kosten, het resultaat en wat er precies met de stroom gebeurde die werd opgewekt. Geweldig om te zien welk effect één enthousiaste gebruiker kan hebben op een hele straat.”

Wat zijn jouw ervaringen met duurzaam wonen in de huidige woningmarkt?

“Op dit moment verkoopt vrijwel alles. Ongeacht de staat en de mogelijkheden voor verduurzaming. Maar zelfs nu de keuze in woningen heel beperkt is, raad ik klanten aan goed na te denken over de waardevastheid van de woning en of het huis past bij de wensen die ze op het gebied van verduurzaming hebben. Een mooie jaren ’70-woning kun je prima verduurzamen als dat past binnen je mogelijkheden. Een nieuwbouwwoning daarentegen is tegenwoordig al energiezuinig.

Hypotheken en verduurzaming kun je eigenlijk niet meer los van elkaar zien, vindt adviseur Edwin Kemers.
“Ik vertel klanten graag over de werking en kwaliteit van zonnepanelen; waarom ze beter kunnen investeren in kwaliteit en een goed systeem. Daar worden ze op langere termijn blijer van dan van een lage prijs.”
Edwin Kemers, adviseur

Welke misverstanden kom je tegen als het gaat om het verduurzamen van huizen?

“Zonnepanelen is een actueel onderwerp. Sommige mensen zijn sceptisch over de resultaten. Meestal komt dit door onwetendheid. Alleen door zich goed te laten informeren over de kosten en het resultaat kunnen ze beoordelen of zonnepanelen rendabel zijn. Het is een investering die leidt tot een hogere hypotheek, maar het zorgt ook voor lagere energiekosten. Daarom wil ik klanten adviseren op basis van woonlasten en niet alleen op die van de hypotheek.

Ook wordt er in het grote aanbod van zonnepanelen vaak gekozen voor de goedkoopste aanbieder. Ik vertel klanten graag over de werking en kwaliteit; waarom ze beter kunnen investeren in kwaliteit en een goed systeem. Daar worden ze op langere termijn blijer van dan van een lage prijs.”

Hoe zie je de toekomst van verduurzaming in de woningmarkt?

“Verduurzamen is bij steeds meer mensen top of mind en er zijn maar weinig huizen waar niks verbeterd kan worden. Als ik kijk naar het aantal bestaande woningen en het aantal woningen dat er nog steeds bijkomt, zijn er nog miljoenen woningen om te verduurzamen. Voordat we iedereen geholpen hebben, zijn we jaren verder. Ons werk is nog lang niet gedaan.”

Meer informatie

Meer adviseurs aan het woord


Terug naar blogoverzicht