Rente en aflossing Bedrijfshypotheek

Bij de Bedrijfshypotheek van BLG Wonen betaal je maandelijks rente en los je elke maand lineair af. Het rente- en aflossingsbedrag wordt elke maand achteraf van je betaalrekening geïncasseerd. Elk jaar los je minimaal 5% van je Bedrijfshypotheek af. Het rentepercentage verandert tijdens de rentevaste periode niet.

Tariefgroep

De hypotheekrente die je betaalt, hangt af van de tariefgroep waarin je bedrijfshypotheek valt. Je tariefgroep bepalen we op basis van:

 • De oorspronkelijke hoofdsom, het bedrag dat je leent voor je bedrijfspand, wordt bepaald op het moment dat je de Bedrijfshypotheek afsluit. Heb je eerder een Bedrijfshypotheek gehad en is deze volledig afgelost? Of ga je met deze nieuwe lening een bestaande lening herfinancieren? Dan kunnen we deze niet meer meetellen voor de bepaling van de oorspronkelijke hoofdsom.

  Voor de Bedrijfshypotheek zijn er drie verschillende hoofdsomklassen:

  • Hoofdsomklasse < € 500.000
  • Hoofdsomklasse ≥ € 500.000 en < € 1.000.000
  • Hoofdsomklasse ≥ € 1.000.000


  Hoe hoger de hoofdsomklasse hoe lager de rente.

 • De schuld-marktwaardeverhouding vertelt wat de verhouding is tussen je hypotheek en de waarde van je bedrijfspand. Deze verhouding noemen we ook wel de Loan to Value of LTV-klasse (tariefgroep).

  Hoe hoger je hypotheek in vergelijking met de waarde van je bedrijfspand, hoe meer risico wij lopen, dus hoe hoger je rente. Maar andersom werkt het ook: hoe lager je schuld-marktwaardeverhouding, hoe lager ons risico is. Je betaalt dan een lagere rente.

  Je schuld-marktwaardehouding berekenen

  Deel je hypotheekschuld door de waarde van je bedrijfspand en vermenigvuldig dit met 100. Wil je bijvoorbeeld een bedrijfspand van € 500.000 laten financieren voor € 400.000? Dan is de schuld-marktwaardeverhouding 80% en valt je bedrijfshypotheek in de tariefgroep >70% en ≤ 80%.

Rentetarieven Bedrijfshypotheek BLG Wonen

In het renteoverzicht zie je de huidige rentetarieven voor een lineaire Bedrijfshypotheek voor verschillende hoofdsomklassen, tariefgroepen op basis van schuld-marktwaarde verhouding en voor verschillende rentevaste periodes (RVP). Het exacte rentepercentage dat je betaalt over je zakelijke hypotheek voor je bedrijfspand vind je in de offerte, die je van je zelfstandig adviseur krijgt.

Actuele rente Bedrijfshypotheek

De actuele rentes gelden tot de volgende wijziging. Download hier het actuele renteoverzicht:

Bekijk oudere overzichten in ons rentearchief.

Let op: de rente kan wijzigen tussen het moment dat je een aanvraag instuurt en het moment dat je de offerte ontvangt.

Rentevaste periode

Tijdens de rentevaste periode worden de rentetarieven van je zakelijke hypotheek niet aangepast. Je kunt kiezen uit verschillende rentevaste perioden. Je kunt kiezen uit een periode van 1, 2, 3, 4, 5, 6 of 10 jaar. Je rente vastzetten voor een langere periode geeft je meer zekerheid, maar het rentepercentage is meestal hoger.

Einde rentevaste periode

Als je rentevaste periode bijna afloopt, krijg je van ons minimaal twee maanden van tevoren een nieuw rentevoorstel. Het hypotheekbedrag op het moment van afsluiten van al je lopende leningdelen bepaalt welke hoofdsomklasse geldt. Heb je een leningdeel eerder volledig afgelost? Dan kunnen we deze niet meer meetellen voor de bepaling van de oorspronkelijke hoofdsom. Dan telt dit niet meer mee als lopend leningdeel voor de bepaling van de oorspronkelijke hoofdsom. De schuld-marktwaardeverhouding wordt op dat moment opnieuw bepaald. Het rentevoorstel kan hierdoor lager of hoger zijn dan de rente die je nu hebt.

Goed om te weten: Als je rentevaste periode afloopt, mag je dat leningdeel van je Bedrijfshypotheek aflossen zonder dat je daarvoor een vergoeding betaalt. Ook betaal je geen administratiekosten.

Kosten afsluiten Bedrijfshypotheek

De Bedrijfshypotheek sluit je af bij een van onze onafhankelijke adviseurs. Een eerste oriënterend gesprek is vaak gratis en vrijblijvend. Voor een adviesgesprek en het afsluiten van de hypotheek brengt de adviseur kosten in rekening. Het tarief verschilt per adviseur. Hij of zij laat vóór het adviesgesprek weten wat deze kosten zijn.

Houd ook rekening met kosten voor een taxatierapport, het aanvragen van jaarcijfers en de notaris.

Kosten wijzigen Bedrijfshypotheek

Als je je Bedrijfshypotheek wilt aanpassen, maak je ook kosten. Zoals administratiekosten om de wijziging door te voeren of een vergoeding voor het renteverlies. Hieronder zie je wat de veelvoorkomende aanpassingen kosten.

Wat wil je regelen? Kosten
Ik wil de rente tijdens mijn rentevaste periode aanpassen € 250 en eventueel een vergoeding voor ons renteverlies.
Ik wil extra aflossen – boven de jaarlijkse 5% kosteloos - op mijn Bedrijfshypotheek Eventueel een vergoeding voor ons renteverlies
Ik wil de rechtsvorm of zeggenschap in mijn onderneming veranderen € 250
Overige wijzigingen, zoals het verhogen van de zakelijke lening € 250
Goed om te weten: het wijzigen van de rechtsvorm van je bedrijf kan gevolgen hebben voor je lopende Bedrijfshypotheek. Neem contact op met je adviseur of de aanpassing mogelijk is en wat dat betekent voor de voorwaarden van je hypotheek.

Voor advies op maat naar een adviseur

Wil je de Bedrijfshypotheek afsluiten? Of weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn voor het kopen van een bedrijfspand? Maak dan een afspraak met een adviseur die jou meer kan vertellen over de Bedrijfshypotheek en of die bij jouw situatie past.

Vind een adviseur