Let op: Je kunt de Levensloopregeling niet meer afsluiten. Deze pagina is bedoeld ter informatie.

Levensloop stopt: doorsparen of opnemen

De levensloopregeling eindigt definitief op 31 december 2021. Dat is al snel. Vermijd verrassingen en voorkom dat je onbedoeld meer belasting gaat betalen door nu al na te denken over hoe je jouw levenslooptegoed zo optimaal mogelijk wilt besteden. Bereik je voor 31 december 2021 de AOW-leeftijd of ga je eerder met pensioen? Dan wordt het resterende bedrag uitgekeerd. Je kunt uiterlijk tot en met 31 december 2021 gebruikmaken van de levensloopregeling. Je hebt daarbij twee keuzes: doorsparen of het geld (in delen) opnemen.

Veelgestelde vragen

 • Je kunt het geld op je BLG Levenslooprekening laten staan. De actuele rente die je ontvangt kun je in Mijn BLG vinden. Je kunt uiterlijk tot en met 31 december 2021 doorsparen. Er gelden wel 2 regels:

  • Je spaart per jaar niet meer dan 12% van je brutosalaris, tenzij je geboren bent in de periode 1950-1954. Dan kun je 100% van je brutojaarsalaris per jaar sparen.
  • Je spaart in totaal niet meer dan 210% van je laatstverdiende bruto jaarsalaris.
 • Je kunt het geld op je BLG Levenslooprekening onder voorwaarden laten storten in de pensioenregeling van je pensioenuitvoerder of ergens anders een levenslooprekening openen en het geld door ons laten overboeken.

  Doorsparen bij je pensioenuitvoerder

  Je kunt het geld op je BLG Levenslooprekening onder voorwaarden laten storten in de pensioenregeling van je pensioenuitvoerder. Je opgebouwde pensioen moet wel binnen de fiscale normen blijven. Je pensioenuitvoerder kan je daar meer over vertellen.

  • Vraag je pensioenuitvoerder om een verklaring waarin staat hoeveel je mag overboeken.
  • Stuur de verklaring samen met het formulier ‘Aanvragen opname beëindigen BLG Levenslooprekening’ naar ons op.
  • We boeken het geld binnen 10 werkdagen over naar je (ex-)werkgever.
  • Je (ex-)werkgever boekt het nettobedrag over naar je pensioenuitvoerder.

  Doorsparen bij een andere aanbieder

  Je kunt je geld laten overboeken naar een levenslooprekening van een andere aanbieder. Als je een andere rekening hebt geopend, kun je je BLG Levenslooprekening opheffen en het geld laten overboeken met het formulier ‘Aanvragen opname beëindigen BLG Levenslooprekening’.

 • Vul het formulier ‘Aanvragen opname beëindigen BLG Levensloopsparen’ in en stuur het op.
  Wij rekenen € 25 administratiekosten per uitbetalingsmoment en houden deze kosten in voor verloning. Als je hier gebruik van wilt maken, dan kun je dat aangeven op het formulier.

  Dat kan per e-mail naar:

  Of per post naar:

  blg.sparenkbs@blg.nl

  BLG Wonen
  Afdeling Sparen en Banksparen
  Postbus  10021
  3505 AA Utrecht

  Als wij het formulier hebben ontvangen, dan heft BLG Wonen je rekening op binnen 10 werkdagen. Het saldo storten wij op het rekeningnummer van de (ex)-werkgever. Je werkgever houdt de verplichte loonheffingen in en keert het nettobedrag aan je uit.

  Bestaat je (voormalig) werkgever niet meer? Dan kunnen wij jouw saldo uitkeren. Wij kunnen dan alleen geen levensloopverlofkorting verrekenen. Dat kun je zelf doen in je aangifte inkomstenbelasting. We houden 51,75% loonheffingen in.

  Goed om te weten
  Je inkomen stijgt als je geld opneemt. Je kunt daardoor in een hogere belastingschijf terechtkomen. Ook heb je misschien minder recht op toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag.

  Opnemen na overlijden

  Als je overlijdt, kunnen je erfgenamen het geld op je BLG Levenslooprekening opnemen en de rekening opheffen. Het geld gaat naar je (ex-)werkgever die loonheffingen en levensloopverlofkorting verrekent. Die boekt het over naar je erfgenamen. Als je geen (ex-)werkgever hebt, betalen wij het geld uit.

  Je erfgenamen kunnen bellen met de BLG Wonen Nabestaandenservice: 046 – 478 88 88. We leggen dan meteen uit welke documenten ze moeten meesturen met het opnameformulier.

 • Ja, je kunt je saldo ook in delen opnemen. Vul het formulier ‘Aanvragen opname beëindigen BLG Levensloopsparen’ in en stuur het op.

  Dat kan per e-mail naar:

  Of per post naar:

  blg.sparenkbs@blg.nl

  BLG Wonen
  Afdeling Sparen en Banksparen
  Postbus  10021
  3505 AA Utrecht

  Als wij het formulier van je hebben ontvangen, zorgen we dat we je saldo in delen overmaken naar je (ex)-werkgever. Je (ex)-werkgever houdt de verplichte loonheffingen in en keert het bedrag aan je uit. Na de laatste betaling heffen we je rekening op. Let op: bij opname in delen betaal je wél loonheffingen over de gehele waarde.

  Bestaat je (voormalig) werkgever niet meer? Dan kunnen wij jouw saldo in een keer uitkeren. Periodiek uitbetalen kan niet als er geen werkgever meer is. Wij kunnen dan alleen geen levensloopverlofkorting verrekenen. Dat kun je zelf doen in je aangifte inkomstenbelasting.

 • Beleg je in Levensloopsparen? Je hebt dan via je Levensloopsparen de keuze uit 5 ASN Duurzaam Mixfondsen. BLG Wonen voert je orders uit en geeft geen beleggingsadvies. Een overzicht van de beleggingsfondsen waarin je kunt beleggen vind je via Mijn BLG.

  Wil je veranderen van fonds? Ook dat kan via Mijn BLG. Informatie over deze fondsen vind je op de pagina Koersen en Fondsen.

  Heb je beleggingen in je Levensloopsparen en wil je een deel van het geld opnemen? Dan moet je eerst voor het deel dat je wilt opnemen, beleggingen verkopen.

Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Heb je vragen over Levensloopsparen? Een onafhankelijke adviseur helpt je graag verder.

Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.