Let op: de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kun je niet meer afsluiten.

De BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening in het kort

 • Je spaart op een geblokkeerde spaarrekening voor een aanvulling op je inkomen (minimale inleg is € 500).
 • Je bepaalt zelf hoe lang je wilt sparen.
 • Je krijgt een aantrekkelijke variabele of vaste rente.
 • Naast sparen ook beleggen mogelijk

Zo werkt de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

Met de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening bepaal je zelf hoelang je wilt sparen. Uiterlijk in het vijfde jaar nadat je de AOW-leeftijd hebt bereikt moet je het geld in vaste periode termijnen laten uitkeren. Dat kan bijvoorbeeld met de BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening.
 • Je krijgt een aantrekkelijke variabele rente bij de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening. De rente wordt jaarlijks bijgeschreven op je rekening. Je krijg dus rente op rente. Je kunt ook kiezen voor een vaste rente door (een deel van) je geld vast te zetten op een Lijfrente Deposito. Tijdens de looptijd van het deposito blijft de rente gelijk.

  Wil je meer weten over de rente op de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Bekijk dan de actuele rentes.

  Heb je de rekening al en wil je een deposito openen (minimale inleg € 500)? Vul dan onderstaand formulier ‘Openen of Verlengen BLG Aanvullend Pensioen Vaste Rente’ in en stuur het naar ons op.


  Dat kan per e-mail naar: blg.banksparen@blg.nl

  Of per post naar: BLG Wonen
  Afdeling Sparen en Banksparen
  Postbus  10021
  3505 AA Utrecht

 • Wil je je deposito tussentijds opnemen? Dan betaal je alleen retourrente als je bedragen voor een bepaalde tijd hebt vastgezet in een Lijfrente Deposito. Hoeveel je betaalt hangt af van de periode dat je geld nog vast zou staan. Wil je ook Lijfrente Opbouw beëindigen? En gebruik je het lijfrentespaarsaldo niet voor een ander lijfrenteopbouw- of een lijfrente-uitkeringsproduct? Dan moet je over het bedrag dat je opneemt ook inkomstenbelasting en mogelijk revisierente betalen. Lees voor meer informatie de productvoorwaarden.

 • Naast sparen kun je ook je gestorte bedragen helemaal of gedeeltelijk beleggen in de ASN Beleggingsfondsen. Je belegt dan zelfstandig. Dit betekent dat je vrij kunt kiezen uit de ASN Beleggingsfondsen. Je krijgt van ons geen advies en betaalt daar dus ook niet voor.

  Kosten bij beleggen
  Je betaalt geen transactiekosten voor het aankopen en verkopen van participaties in de ASN Beleggingsfondsen. Ieder fonds heeft wel zijn eigen kostenstructuur. Je krijgt geen aparte nota van deze fondskosten. De kosten zijn al in de koers van het fonds verwerkt. Lees meer over de kosten van het fonds in de Essentiële Beleggersinformatie. Deze informatie vind je op de verschillende fondsen pagina’s op Koersen en fondsen.

 • Als het geld op de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening staat, betaal je hierover geen belasting. Je betaalt pas belasting als je het geld in termijnen uitgekeerd krijgt.

  Jaarlijks mag je de jaarruimte (het berekende pensioentekort) op een BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening storten. Storten kan tot en met 31 december van het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Heb je voldoende jaar- en/of reserveringsruimte? Dan is het bedrag dat je spaart aftrekbaar van je belastbaar inkomen in je aangifte inkomstenbelasting. Heb je in de afgelopen 7 jaar (een keer) de jaarruimte niet volledig gestort? Dan mag je ook dat bedrag inleggen en aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1 tot een bepaald maximum als je daarvoor bij je aangifte inkomstenbelasting een verzoek indient. Dit is de reserveringsruimte. Op de website van de Belastingdienst kun je uitrekenen wat je jaar- en reserveringsruimte is.

  Je kunt ook lijfrentekapitaal uit een bestaande of aflopende lijfrenteverzekering overboeken. Hetzelfde geldt voor het geld dat op een lijfrenterekening bij een andere bank staat. Ben je ondernemer? Dan kun je niet alleen de jaar- en/of reserveringsruimte, maar ook de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) en de stakingswinst op de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening storten.

 • Je bepaalt zelf hoe lang je wilt sparen. Je moet je spaargeld wel laten uitkeren uiterlijk in het 5e jaar na het jaar waarin je AOW krijgt. Aan het uitkeren zijn regels verbonden. Volgens de wet moet je het geld periodiek laten uitkeren via een lijfrente uitkeringsproduct door een bank of verzekeraar, bijvoorbeeld de BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening. Laat je het bedrag uitkeren? Dan houdt BLG Wonen de wettelijke loonheffingen in en dragen we deze af aan de Belastingdienst. De loonheffing kun je verrekenen met de inkomstenbelasting die je moet betalen.
 • De BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is een geblokkeerde spaarrekening. Volgens de wet mag je het gespaarde lijfrentekapitaal niet tussentijds opnemen. Hier bestaan 2 uitzonderingen op. De eerste uitzondering heeft te maken met de zogeheten ‘kleine lijfrente’. De tweede uitzondering heeft te maken met langdurige arbeidsongeschiktheid. In beide gevallen mag je tussentijds geld opnemen zonder dat je revisierente moet betalen. Over de uitkering betaal je alleen inkomstenbelasting.

  Wil je hier meer over weten? Ga naar je eigen adviseur of vind er een bij jou in de buurt. Neem je wel tussentijds je gespaarde lijfrentekapitaal op? Maar mag dit officieel niet? Dan heeft dit gevolgen voor de belasting. Je moet dan naast de loonheffingen over het opgenomen bedrag ook 20% revisierente aan de Belastingdienst betalen. Je kunt het lijfrentekapitaal wel omzetten in periodieke uitkeringen om bijvoorbeeld je pensioen aan te vullen.

 • Heb je al lijfrentekapitaal opgebouwd bij een andere bank of verzekeraar? Dan kun je dit bedrag overzetten naar je BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening. Er is dan sprake van kapitaaloverdracht. Je adviseur vertelt je graag of dit mogelijk en interessant voor je is. Heb je geen adviseur? Vind er dan een bij jou in de buurt.

 • Als je komt te overlijden komt het saldo bij je nabestaanden terecht. Zij moeten het saldo omzetten in maandelijkse uitkeringen, in een zogenaamde nabestaandenlijfrente. De minimale duur van de uitkering is afhankelijk van de relatie die de nabestaande met je heeft. De hoogte van de maandelijkse uitkeringen hangt af van de looptijd van de nabestaandenlijfrente en de actuele rente.
 • Je betaalt geen kosten over de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening. Je betaalt niet voor je inleg en ook niet voor de rekening zelf. Voor beleggen betaal je ook geen aan- en verkoopkosten. Daarnaast kun je gratis en flexibel switchen tussen sparen en beleggen. Er zijn wel fondskosten verbonden aan het fonds waarin je belegt en aan het eventueel vroegtijdig beëindigen van een deposito. De kosten van het vroegtijdig beëindigen van een deposito noemen we een retourrente.

  • In onderstaande tabel zie je een uitleg van de verschillende kosten voor de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening.

   Soort kosten Kosten
   a. Het bedrag van de totale kosten. € 0
   b. De kosten die worden ingehouden op de inleg of de premie, onderverdeeld naar soorten kosten, zoals in elk geval eerste kosten, doorlopende kosten en aan- en verkoopkosten. Op de (periodieke) inleg worden geen kosten ingehouden.
   c. De kosten die worden ingehouden op de vermogensopbouw of uitkering, onderverdeeld naar soorten kosten zoals in elk geval eerste kosten, doorlopende kosten en aan- en verkoopkosten. Sparen: Gedurende de looptijd van de rekening zullen er geen kosten in rekening worden gebracht, tenzij de rekeninghouder gebruik maakt van de mogelijkheid het deposito voortijdig te beëindigen. Zie artikel 5.6 van de productvoorwaarden. Beleggen: Het aankopen van, verkopen van en het ruilen van participaties in beleggingsfondsen is kosteloos.
   d. De kosten die de beheerder van de beleggingsinstelling jaarlijks in rekening brengt voor het beheer van rechten van deelneming in die beleggingsinstelling. Deze kosten zijn afhankelijk van het gekozen beleggingsfonds. Meer informatie over de fondskosten vind je op de betreffende fondsenpagina. Je vindt deze via de pagina Koersen en fondsen.
   e. De invloed van het gemiddelde jaarlijkse percentage van de kosten, bedoeld onder b, c en d, op het rendement en de vermogensopbouw of uitkering, verbonden aan de overeenkomst. Niet van toepassing.
   f. De wijze waarop de kosten, bedoeld onder b, c en d, worden verdeeld over de looptijd van de overeenkomst. Gedurende de looptijd van de rekening worden geen kosten ingehouden. Maakt de rekeninghouder gebruik van de mogelijkheid het deposito vroegtijdig te beëindigen (artikel 5.6 van de productvoorwaarden), dan worden deze kosten direct in mindering gebracht op het opgenomen bedrag.
 • In de voorwaarden en bijlagen hieronder lees je wat je van ons kunt verwachten. Maar ook wat wij van jou verwachten. Om te begrijpen hoe de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening precies werkt, is het belangrijk dat je de bijlagen goed doorleest. Doe dat voordat je de rekening aanvraagt.

  Let op: geld dat op de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening staat, valt onder de Nederlandse Depositogarantie. Je beleggingen zelf vallen daar niet onder.


  Wil je een opdracht of wijziging doorgeven? Gebruik dan onderstaande formulieren.


Een hypotheek van BLG Wonen. Wij kijken naar wat er wel mogelijk is, zodat jij kunt wonen zoals je wilt.

Heb je vragen over de BLG Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Een onafhankelijke adviseur helpt je graag verder.

Ga naar je eigen adviseur of vind een adviseur bij jou in de buurt.