Let op: de BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening kun je niet meer afsluiten.

De BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening in het kort

 • Je ontslagvergoeding staat op een geblokkeerde spaarrekening (minimale inleg van € 5.000).
 • Je ontvangt een aantrekkelijke rente en betaalt eerst nog geen belasting.
 • Je kunt kiezen tussen variabele of vaste rente.

Zo werkt de BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening

De BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening is een geblokkeerde spaarrekening waarop je je ontslagvergoeding zet voor de toekomst. Je krijgt een aantrekkelijke variabele rente. Dit betekent dat de rente kan stijgen en dalen gedurende de looptijd. Wij schrijven de rente jaarlijks bij op je rekening. Dit betekent dat je rente op rente ontvangt. Je kunt er ook voor kiezen om de ontslagvergoeding een tijdlang vast te zetten tegen een vaste rente.
 • Heb je je ontslagvergoeding bij een andere bank of verzekeraar ondergebracht? Of heb je het in eigen beheer? Dan kun je dat bedrag overzetten naar de BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening. Er is dan sprake van kapitaaloverdracht. Je moet dan wel eerst aan de bank of verzekeraar vragen of hier voorwaarden aan verbonden zijn.

 • Sparen met een ontslagvergoeding kan voordelig zijn. Als je je geld op de BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening zet, betaal je hierover geen belasting vermogensrendementsheffing in box 3).

  Als je je ontslagvergoeding na inhouding van de loonheffingen laat uitkeren, valt het vermogen wel in box 3.

  Met de BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening laat je je geld aan het einde van je spaarperiode in termijnen uitkeren. Over de uitkeringen betaal je loonheffingen. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je minder premies volksverzekeringen. Hierdoor kan het zijn dat je minder loonheffingen betaalt dan als je het geld eerder laat uitkeren.

  Benieuwd of de BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening interessant voor je is? Een onafhankelijke adviseur helpt je hierbij en kijkt of het wat voor jou is op basis van jouw persoonlijke situatie.

 • Je bepaalt van tevoren zelf hoe lang je wilt sparen. Je moet je uitkeringen wel uiterlijk in laten gaan in het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Je kunt het gespaarde geld laten uitkeren met BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening.

  Wil je je geld in één keer opnemen?
  Je kunt het geld van je BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening in één keer opnemen zonder dat je 20% revisierente hoeft te betalen. Je betaalt wel over het hele bedrag loonheffingen. Het bedrag dat daarna overblijft, valt in box 3. Kom je met je vermogen in box 3 boven het heffingsvrije vermogen uit? Dan betaal je daarover vermogensrendementsheffing. Opnamekosten betaal je alleen als je (een deel van) je geld in een BLG Aanvullend Inkomen Vaste Rente Spaarrekening hebt gestort.

  Wil je je geld tussentijds opnemen?
  Heb je geld in een BLG Aanvullend Inkomen Vaste Rente Spaarrekening vastgezet? En wil je dat vóór het aflopen van het deposito opnemen? Dan betaal je opnamekosten. Dat noemen we retourrente. Je betaalt 1,25% per niet volgemaakt spaarjaar. Met een maximum van 4,5%. Deze kosten halen we af van het bedrag dat overblijft op je rekening. Blijft er te weinig op je rekening over of neem je al je geld op? Dan halen we de kosten af van het bedrag dat we naar je overmaken.

  Je spaart met een geblokkeerde rekening. Als je tussentijds geld opneemt, betaal je sinds 1 januari 2014 geen revisierente meer. Revisierente is een soort boeterente die je moet betalen aan de Belastingdienst. Op de uitkering(en) wordt/worden wel loonheffingen ingehouden, omdat je over je ontslagvergoeding nog geen belasting hebt betaald. Wil je het tegoed van je BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening opnemen? Dan heeft dit fiscale gevolgen. Ga naar je financieel adviseur voor advies. Heb je nog geen adviseur? Vind er een bij jou in de buurt.

 • Als je overlijdt, gaat het geld van je BLG Aanvullend Inkomen Spaarrekening volgens de belastingwetgeving naar je (ex-)partner of kinderen tot 30 jaar. Zij moeten het geld in termijnen laten uitkeren. Op die uitkeringen worden loonheffingen ingehouden en afgedragen aan de Belastingdienst. Gaat je geld bij overlijden (ook) naar andere erfgenamen dan je (ex-)partner of kinderen tot 30 jaar (denk bijvoorbeeld aan kinderen die ouder zijn dan 30 jaar)? Dan krijgen je erfgenamen het geld in één keer uitgekeerd. Het kan zijn dat zij erfbelasting moeten betalen.