Begin 2018 was het prachtig economisch weer, maar intussen zijn er flink wat donkere wolken aan komen drijven die zeker ook in 2019 te zien zijn aan de horizon. In Europa zijn ondernemers terughoudend geworden met hun investeringen door de mogelijke gevolgen van een eventuele harde Brexit en de ‘ruzie’ tussen de Italiaanse overheid en Brussel. Wereldwijd zorgt met name de onzekerheid over een mogelijke handelsoorlog voor terughoudendheid in het gedrag van ondernemers. Het verloop van deze onzekerheden? Dat is niet te voorspellen; het is vooral de politiek die deze uitkomst bepaalt. Wel is zeker dat al deze factoren een grote invloed hebben op de economische groei van 2019.

De 10 jaars rente stijgt
In 2019 loopt de 10 jaars rente waarschijnlijk wat op, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het opkopen van obligaties. Hoe groot dat effect is, is niet met 100% zekerheid te bepalen. Als over een aantal jaar het ECB-beleid weer volledig genormaliseerd is, kan de 10 jaars rente 1,5% hoger staan. Deze rentestijging zullen we ook in de hypotheekrente terugzien, maar dat effect zal in 2019 nog minimaal zijn.

De huizenprijzen in 2019
Een hogere rente is niet positief voor de huizenprijzen. Toch verwacht ik dat een eventuele rentestijging niet direct een negatief effect heeft op de huizenmarkt. Een soortgelijk effect zagen we bijvoorbeeld op de Amerikaanse huizenmarkt. De hypotheekrente is daar sinds 2012 al aan het stijgen, terwijl de huizenprijzen sindsdien bijna 50% duurder zijn geworden. Voor de huizenmarkt zijn factoren als werkloosheid, consumentenvertrouwen en loonstijging veel belangrijker. Kijkend naar deze aspecten in Nederland: de werkloosheid staat bijna op het laagste punt van de afgelopen 15 jaar, het consumentenvertrouwen staat zo hoog dat dit niet veel hoger kan en de lonen stijgen langzaam maar zeker, want de krappe arbeidsmarkt zorgt er voor dat na lang wachten uw klant eindelijk meer in hun loonzakje krijgt.

365 nieuwe kansen
Kijkend naar het economische aspect belooft 2019 een interessant en uitdagend jaar te worden. De economische groei zal lager zijn dan we de afgelopen jaren gewend waren. Voor de huizenmarkt lijkt een verdere stijging logisch, maar veel minder dan de afgelopen jaren. En misschien is dat maar goed ook. De laatste tijd was het sentiment op de Nederlandse huizenmarkt een beetje oververhit. Dit betekent dat de hypotheekmarkt niet veel verder zal groeien. Als u als adviseur het financiële plaatje schetst, dient u er rekening mee te houden dat uw klanten in 2019 nog profiteren van een mooie arbeidsmarkt. Hogere lonen en een krappe arbeidsmarkt zijn gunstig voor consumenten. Maar gezien de terugval in de economie kan dat in de jaren daarop tegenvallen. Als adviseur kunt u met deze scenario’s de klanten met beide voeten op de grond houden.

Ik wens u een mooi en succesvol 2019!

Corne van Zeijl

Beursanalist en strateeg bij ACTIAM