Een man wil voor € 141.000 een woning kopen. Zijn relatie is stukgelopen en het huis waar hij met zijn vriendin woonde is verkocht. Het huis was gefinancierd met een BLG-hypotheek, er is geen overwaarde. De nieuwe koopsom moet dus volledig worden gefinancierd. De man heeft een BKR-registratie; een gezamenlijke schuld met zijn ex van bijna € 19.000. Hij beschikt over € 20.000 spaargeld en heeft een vaste aanstelling. Wat zijn in deze casus argumenten om wel of geen hypotheek te verstrekken?

Ja of Nee | BLG Wonen

Argumenten voor een hypotheek

 • De klant heeft nooit een betalingsachterstand gehad met zijn hypotheektermijn.
 • LTI- en LTV-ratio’s voldoen aan gestelde normen.
 • Het deel van het consumptief krediet is afgelost.
 • De klant heeft een sterk onderbouwd dossier opgebouwd inzake de BKR-registratie.
 • De kredietverstrekker (van de persoonlijke lening) heeft zich aantoonbaar onredelijk en onbereikbaar opgesteld.

  "We kijken naar het verhaal van de klant"

  Acceptant BLG Wonen Rachel Beaumont over hypotheek met BKR-registratie

  Acceptant Rachel Beaumont: “Helaas zien we het vaker bij een scheiding: een van de partners komt zijn deel van een gezamenlijke financiële verplichting niet na en dat brengt de ander ook in de problemen. Daarom wijzen we hypotheekaanvragen met een BKR-registratie niet direct af als de adviseur er volledig van overtuigd is dat de registratie buiten de schuld van de klant is ontstaan. Bij een aanvraag kijken we naar het verhaal van de klant en naar wat het dossier met onderbouwende stukken ons zegt. Wat heeft de klant zelf gedaan om het probleem op te lossen? Wat is de hoogte van de gevraagde lening in relatie tot de waarde van de woning? Is er nog ruimte op het inkomen en wordt eigen geld ingebracht? Natuurlijk weegt ook de uitkomst van de BKR-toets mee.”

  Ja of nee | BLG Wonen

  Argumenten tegen een hypotheek

  • Het BKR overzicht laat een negatieve BKR-registratie zien.
  • Er is geen gedegen onderbouwing over het ontstaan van de negatieve BKR-registratie.
  • Overschrijding van gedragscode toetsing.
  • Er is geen bestaande klantsituatie.

   “Goede aanpak van de klant”

   Adviseur Jeanine Houben over hypotheek met BKR-registratie

   Onafhankelijk adviseur Jeanine Houben: “Die BKR-registratie, daar kan ik kort en duidelijk over zijn. Dat heeft de klant bijzonder goed aangepakt. De man kon met zijn advocaat aantonen dat hij met de kredietverstrekker, een bank die onder curatele staat, geen steek verder kwam. Wat de man ook heeft geholpen is het feit dat hij al klant was bij BLG Wonen en dat zijn goede betalingsmoraal hier bekend was.”

   De conclusie

   Acceptant Rachel Beaumont: “Ja, wij hebben de hypotheek gefinancierd. Het pleit voor deze klant dat hij altijd zijn financiële verplichtingen is nagekomen. Vanwege de onbereikbaarheid van de kredietverstrekker is de man naar de kantonrechter gestapt en dat resulteerde in een regeling waar de klant zich keurig aan heeft gehouden.”

   Een goed onderbouwd verhaal is bij BLG Wonen bespreekbaar

   Onafhankelijk adviseur Jeanine Houben: “Als je een kredietregistratie hebt met een gedegen onderbouwd verhaal, is dat bij BLG Wonen bespreekbaar. Het dossier van de klant was goed en volledig. De man was zo slim om alle documenten secuur te bewaren, zodat hij alles kon onderbouwen. Het is fijn als een partij er voor open staat om het verhaal van de klant te horen. Vanzelfsprekend voldeden de LTI-en LTV-ratio’s van de cliënt aan de gestelde normen. Voor alle klanten geldt: zorg dat je het dossier kunt onderbouwen, alleen dan heb je een goed verhaal.”

   Disclaimer

   Met dit artikel wil BLG Wonen een kennisuitwisseling over de mogelijkheden binnen de acceptatienormen stimuleren. Financieringsmogelijkheden voor aanvragen zijn echter situatie afhankelijk en vragen om maatwerk. BLG Wonen bekijkt elke hypotheekaanvraag individueel. Zodoende kunnen er aan de bespreking van de bovenstaande hypotheekaanvraag geen rechten ontleend worden.