"Verduurzaming financieren is upcoming"

Adviseur van de maand Wouter Pilon

Huizenkopers gaan vaak vlak na de aankoop met hun nieuwe woning aan de slag: schilderen, verbouwen én verduurzamen. Maar welke financieringsmogelijkheden zijn er? En heel belangrijk: wat is hierin de rol van de adviseur? Wouter Pilon, eigenaar van en adviseur bij APP Hypotheken & Verzekeringen: “Als adviseur kun je daarin de weg wijzen en je klant ontzorgen. Daarom betrekken wij duurzaamheid in elk adviesgesprek.”

De inspiratie bij Wouter Pilon ontstond anderhalf jaar geleden tijdens een lezing. “Op dat moment realiseerde ik me: verduurzaming binnen hypotheekadvies is upcoming. In de zomervakantie heb ik mijzelf vanuit mijn nieuwsgierigheid verdiept in de vraag hoe we hier als adviseur in de toekomst mee om moeten gaan.”

Nieuw huis? Hét moment om te verduurzamen 
“Er is een wereld aan opties om je huis duurzamer te maken en energie te besparen. De kunst is de klant in de stressvolle periode rond de aankoop van een nieuwe woning door het oerwoud aan mogelijkheden te leiden. Want financieel is dit hét moment om keuzes te maken. Plannen voor woningverbetering en energiebesparende voorzieningen kunnen we op verschillende manieren financieren. Vanuit eigen geld, door ze mee te financieren in de hypotheek of middels een duurzaamheids- of energiebespaarlening. Ook nemen we mogelijkheden voor subsidies mee in ons advies.”

Duurzaamheid als vast onderdeel van het adviesgesprek
De latente behoefte is groot. “Het is echt verbazingwekkend hoeveel mensen verduurzaming vergeten bij de aankoop en financiering van hun huis. Maar als ik erover begin, zijn ze vaak meteen enthousiast. Ze willen hun huis immers zo veel mogelijk klaar maken voor de toekomst.”

Of iedere klant met verduurzaming aan de slag zou moeten gaan? “Dat denk ik niet. Soms leent de woning zich er niet voor of kan het gewoonweg niet. Ga je bijvoorbeeld binnen zeven jaar verhuizen? Dan heb je de investering mogelijk nog niet terugverdiend. Ons doel is ook niet zoveel mogelijk energiebesparende voorzieningen te verkopen, maar om de klant erover te laten nadenken en te wijzen op de mogelijkheden. Als ik zie hoeveel mensen hier in het afgelopen jaar positief op hebben gereageerd, denk ik: elke adviseur zou verduurzaming binnen hypotheekadvies moeten meenemen."

Samenwerken helpt de klant verder
“We zijn geen duurzaamheidsexperts en dat hoeven we ook helemaal niet te worden: de financiering ervan is ons vak. Toch wilde ik vanuit eigen interesse meer met dit thema doen en daarom heb ik naast APP Hypotheken & Verzekeringen het bedrijf Suntech Energy opgericht. Samen met vier andere eigenaren, waaronder een grote makelaar in Veenendaal, leveren we zonnepanelen en denken we verder mee met de klant in home energy management. Zo wijzen we klanten niet alleen op de mogelijkheden, maar regelen we het ook echt. Alleen dan lever je een compleet advies: ontzorgen optima forma.”

Als adviseur ook uw ervaring over een actueel thema delen? Benader uw rayonmanagers of bel ons op 046 – 478 81 85.