Arbeidsmarktscan voor flexwerkers

Het aantal werknemers met een flexcontract is de afgelopen vijftien jaar met driekwart toegenomen. Juist voor deze doelgroep is het moeilijker om een hypotheek af te sluiten. Daarom is er nu de Arbeidsmarktscan (AMS). De klant kan zelf (of samen met jou) de scan invullen en krijgt daarmee direct inzicht in zijn of haar arbeidsmarktkansen en verdiencapaciteit. Negen geldverstrekkers, waaronder BLG Wonen, accepteren de Arbeidsmarktscan. Hiermee krijgt de klant eerder toegang tot de hypotheekmarkt of kan hij of zij net dat beetje extra lenen dat nodig is voor een hypotheek.

Hoe werkt de Arbeidsmarktscan?

Bij DUO kan jouw klant zijn/haar diploma opvragen. Als het diploma er niet is, kun je helaas niet verder. Het diploma moet in de vragenlijst worden geüpload. Vervolgens beantwoord je met de klant vragen over zijn/haar:

 • Werkervaring
 • Regio waar hij/zij woont
 • Beroep
 • Functie, etc.

Na de laatste vraag wordt de score op de arbeidsmarkt en het verdiencapaciteit berekend. Bij de uitslag wordt vermeld of de score voldoende of onvoldoende is. Bij een onvoldoende kan de klant de scan niet kopen en worden er geen kosten in rekening gebracht. Is de score voldoende? Dan beslist de klant of hij/zij de Arbeidsmarktscan wil kopen.

Na betaling krijgt de klant de Arbeidsmarktscan per e-mail toegestuurd. Met dat document kan er een offerte worden aangevraagd bij ons of een andere deelnemende hypotheekverstrekker. Bij de aanvraag van de hypotheekofferte gelden alle andere voorwaarden die ook van toepassing zijn op een standaard hypotheekaanvraag.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 4 minuten. De Arbeidsmarktscan kost 110 inclusief btw. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting.

Rekenvoorbeeld

Een man met een flexibel dienstverband sinds 1 januari 2018 heeft van de laatste 14 maanden 52 weken gewerkt. Daarvoor was hij student.

Huidige situatie (uitgegaan van het gemiddelde over de afgelopen 3 jaar):

 • Inkomen 2017 was € 0,-
 • Inkomen 2018 was € 13.500,-
 • Inkomen 2019 was € 17.900,-

Verdiencapaciteit op basis van het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar:
€ 10.466

Situatie met Arbeidsmarktscan

(uitgegaan van salaris conform werkgeversverklaring (WG) / AMS 2 *):

 • Inkomen 2017 was € 0,-
 • Inkomen 2018 was € 13.500,-
 • Inkomen 2019 was € 17.900,-

Verdiencapaciteit met AMS, op basis van laatste 14 maanden:
€ 16.500

* Let op! Bij AMS en WG gaan we uit van de laagste van de twee.

Achtergrondinformatie

De Arbeidsmarktscan is eigendom van Arbeidsmarktkansen.nl en Intelligence Group. Iedereen met een flexibele arbeidsrelatie (seizoenswerk, oproep- of invalwerk of een tijdelijk dienstverband zonder intentieverklaring), die in de laatste 14 maanden minimaal 12 maanden arbeidshistorie heeft, kan de scan invullen. Voor uitzendkrachten was er al de Perspectiefverklaring of kun je een verwachting baseren op het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. Dit kan nog steeds.

Let op: de AMS is niet bedoeld voor uitzendkrachten. Zij kunnen de perspectiefverklaring gebruiken.

  Met dit artikel wil BLG Wonen een kennisuitwisseling over de mogelijkheden binnen de acceptatienormen stimuleren. Financieringsmogelijkheden voor aanvragen zijn echter situatie afhankelijk en vragen om maatwerk. BLG Wonen bekijkt elke hypotheekaanvraag individueel. Zodoende kunnen er aan de bespreking van de bovenstaande rekenvoorbeelden geen rechten ontleend worden.