"Zelf starterswoningen ontwikkelen"

Adviseur van de maand Roland Hol

Roland Hol: “De startersmarkt is moeilijk, dit merken we ook in Zeewolde: er is geen aanbod en de jeugd trekt weg. Hoe kunnen we het tij keren?” Vanuit die vraag is het kantoor Hol & Pol Makelaardij & Hypotheken gestart met een volstrekt nieuw concept gericht op starters. Roland: “Hypotheekadvies voor starters heeft weinig zin als er geen aanbod is voor hen. Daarom realiseerden wij samen met een projectontwikkelaar en de gemeente 22 starterswoningen.”

De vraag naar de starterswoningen bleek groot: 110 inschrijvingen voor 22 woningen. Roland: “We hebben gesproken met de geïnteresseerden en onder andere op basis daarvan de huizen toegewezen. Zo spraken we een jong stel met een pasgeboren baby die nog bij hun ouders wonen, omdat er een wachtlijst is van zeven jaar. Die hebben we naar voren geschoven.”

Positiviteit werkt door
Het startersinitiatief in Zeewolde wordt gewaardeerd. “Er ontstaat een enorme goodwill en die positiviteit werkt alle kanten op. De gemeente heeft startersleningen beschikbaar gesteld en er is een nieuw perceel in ontwikkeling voor nogmaals 22 starterswoningen. Het verhaal gaat rond want andere starters kloppen nu ook bij ons aan.”

Klant op visite
“Starters hebben vaak weinig financiële ruimte en behoefte aan advies. Wij hebben online advies geprobeerd, maar merkten dat zelfs starters het liefst face-to-face met iemand willen praten. Om aan te sluiten op de doelgroep zorgen we voor een laagdrempelige sfeer op kantoor. We hebben nu een sfeervolle ‘kantoorwoonkamer’ met twee bankjes, een salontafel en een koffiezetapparaat. We dragen casual kleding in plaats van een strak pak. We spreken niet over adviseurs, maar over wooncoaches. Klanten komen als het ware bij ons op ‘visite’. Zo laten we ze ervaren dat het echt om hen draait.”

“Behalve adviseren over de mogelijkheden, helpt het ook om andersom te denken: de klant komt bijvoorbeeld € 150 in de maand tekort. Zijn er mogelijkheden om met de werkgever te praten? Wij maken dan een financiële scan in jip-en-janneketaal die onze klanten kunnen laten zien aan hun werkgever. Niet altijd, maar bij heel veel klanten lukt het. De werkgever krijgt er een extra gemotiveerde werknemer voor terug, het is win-win-win.”

Als adviseur ook uw ervaring over een actueel thema delen? Benader uw rayonmanagers of bel ons op 046 – 478 81 85.