Financieel advies bij echtscheiding

Pascal Bastiaans: “Hoe graag we mensen in een scheidingssituatie ook willen helpen, we doen het alleen als ze on 'speaking terms' zijn. Bij vechtscheidingen moet de klant een advocaat of mediator in de arm nemen. Om ook mensen in ingewikkeldere scheidingssituaties te helpen, zijn we in 2012 een samenwerking aangegaan met een advocatenkantoor onder de naam echtscheidingweert.nl. Wij nemen dan het financiële deel op ons, die de advocaat meeneemt in het convenant en bij de overige afwikkeling bij de rechtbank.”

Wie blijft er in het huis wonen?

“Ons financiële advies heeft betrekking op wensen op het gebied van vermogensverdeling, fiscaliteiten, een eigen woning en alimentatieberekeningen. Als er sprake is van een hypotheek, kunnen we dat deel direct meenemen. Want los van de alimentatie en financiële regelingen is voor klanten de belangrijkste vraag: kan een van beiden blijven wonen in het huis? Omdat wij ook hypotheekadvies geven, kunnen we die vraag beantwoorden.”

Goed onderbouwd convenant

“Vaak krijgt de advocaat complimenten van de rechtbank dat het echtscheidingsconvenant zo goed onderbouwd is. Dat is het grote voordeel als je je krachten bundelt. Wij staan klanten zelf te woord en zorgen voor de financiële uitwerking. De advocaat vertaalt die in een convenant. Wij behandelen alle vragen, met uitzondering van vragen over het ouderschapsplan. Bij het uitwerken van de vermogensverdeling plaatsen we fiscale opmerkingen waar de klant rekening mee moet houden."

"Tot een verdeling komen bij een echtscheiding verloopt soms complex. Met een gespecificeerde uitwerking geven we klanten helder inzicht in hun toekomstige situaties. Juist in zo’n hectische periode is duidelijkheid van belang.”

Andere vaardigheden

Pascal en zijn partner Thijs zijn beiden FFP-gecertificeerde life planners, met een specialisatie in relatie en scheiding. “Behalve specifieke kennis – denk aan hypotheekrenteaftrek en partneralimentatie voor de aangifte inkomstenbelasting of de ruimere normen van een Werkelijke Lasten Toets – vraagt adviseren in scheidingssituaties om andere vaardigheden dan in, bijvoorbeeld, een startersgesprek.

Begrip

Ook in de ‘gewone adviespraktijk’ waarbij geen advocaat betrokken is, kom je regelmatig scheidingssituaties tegen. Iedere adviseur weet: die gesprekken zijn soms best moeilijk en emotioneel. Je moet begrip tonen, je kunnen inleven in beide partijen. Waar het voor ons om de getallen gaat, gaat het voor hen om hun leven en hun emoties daarbij.”

“Aanvragen verdienen soms extra aandacht en bedachtzaamheid, vanwege de precaire sociale situatie. Als onafhankelijk adviseur heb je alle vrijheid om mensen te helpen hun leven in te richten zoals zij dat willen. Juist op zo’n belangrijk moment in hun leven geeft dat veel voldoening.”

Als adviseur ook uw ervaring over een actueel thema delen? Benader uw rayonmanagers of bel ons op 046 – 478 81 85.