Belangrijk om te weten voordat u uw verzoek aan ons stuurt

Verloopt uw rentevaste periode binnenkort? Dan is het tussentijds aanpassen van uw hypotheekrente mogelijk niet gunstig. Hieronder leest u daar meer over.

Let op:

Door de aanvraag digitaal te ondertekenen verklaart u op de hoogte te zijn van de gevolgen van een aanpassing van uw hypotheekrente en de hierboven beschreven informatie.

Welke kosten betaalt u?

  • Voor een tussentijdse aanpassing van uw hypotheekrente betaalt u € 195 administratiekosten per hypotheek met een maximum van € 390.
  • Is de hypotheekrente die u nu betaalt hoger dan onze actuele hypotheekrente? Dan betaalt u ook een vergoeding voor het renteverlies van de bank.

Rentemiddelen

De vergoeding voor het renteverlies van de bank kunt u op twee manieren betalen. U betaalt het bedrag in 1 keer. Of we verrekenen het met de rente over de nieuwe rentevaste periode van de hypotheek. Dit heet rentemiddelen. Rentemiddelen kan alleen via uw adviseur.

De berekening voor rentemiddeling vindt u op de informatiepagina rentemiddeling.

Heeft u een (bank)spaarhypotheek?

Dan kan het tussentijds aanpassen van uw hypotheekrente voor u minder interessant zijn. Want bij een (bank)spaarhypotheek betaalt u naast de hypotheekrente ook een maandelijkse premie voor de spaarverzekering of een maandelijkse inleg op de spaarrekening. Over deze premie/inleg ontvangt u rente. Deze rente is gelijk aan de hypotheekrente die u betaalt. Dit betekent dat als uw hypotheekrente daalt uw maandelijkse premie/inleg in veel gevallen stijgt. Dit komt omdat de maandelijkse premie/inleg is gebaseerd op het te behalen doelkapitaal (rest hypotheekschuld). Uw maandelijkse premie/inleg is niet aftrekbaar van de belasting. Hierdoor kunnen uw netto maandlasten gaan stijgen. Bespreek de mogelijke gevolgen van het tussentijds aanpassen van de hypotheekrente bij een (bank)spaarhypotheek daarom eerst met uw adviseur.

Verdient u de kosten terug binnen uw nieuwe rentevaste periode?

Naast de eventuele vergoeding voor het renteverlies van de bank betaalt u ook administratiekosten om uw hypotheekrente voor het einde van de looptijd aan te passen. Deze kosten zijn € 195 per hypotheek met een maximum van € 390. Het is belangrijk om te bepalen of de voordelen van de lagere hypotheekrente hoger zijn dat de kosten die u betaald. Kijk daarom of u de kosten binnen de nieuwe looptijd terugverdient.

Voorwaarden

  • Er wordt geen geld bij geleend.
  • Er is geen betalingsachterstand.
  • De samenstelling van de hypotheek wijzigt niet.
  • Van de huidige rentevaste periode zijn minstens 12 maanden verstreken en de rest van de rentevaste periode duurt minimaal nog 6 maanden.

Voor meer informatie kunt u kijken op hypotheekrente aanpassen.