BLG WONEN

BLG Wonen laat maatwerkhypotheek beter aansluiten op persoonlijke en financiële situatie van de klant

BLG Wonen introduceert samen met SNS, ASN Bank en RegioBank een nieuwe manier waarop maatwerkaanvragen voor hypotheken worden beoordeeld. De merken van de Volksbank bepalen vanaf 1 maart bij hypotheekaanvragen of de klant in staat is om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen en daarbij voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven.


Met behulp van Nibud Persoonlijk Budgetadvies wordt vastgesteld of een maatwerkhypotheek verantwoord is en past bij de persoonlijke en financiële situatie van de klant. De betaalbaarheid van rente én aflossing staat hierbij centraal.

De standaard leennormen voor hypotheken zijn nu nog afgestemd op een stel met één kostwinner. “Dat is eigenlijk heel ouderwets", zegt directeur Frank Soede van BLG Wonen in een toelichting. “De standaardnorm gaat uit van één kostwinner. Dat is toch wel de situatie van vroeger, want partners hebben nu vaak beide een baan. Op basis van de huidige normen kan een éénverdiener met een salaris van €100.000 net zo veel lenen als twee mensen die elk €50.000 verdienen. En dat terwijl de eenverdiener wel hogere fiscale lasten heeft."

Bij een maatwerkhypotheek kan ook veel beter bekeken worden welke lasten iemand kan dragen

“BLG Wonen kijkt naar de inkomsten en uitgaven. Bijvoorbeeld of er kinderen zijn. En wonen zij thuis of zijn ze uitwonend? Ook wordt gekeken naar autobezit. Heb je een hele dure auto, dan kun je wellicht minder lenen. Ook energielasten kunnen een rol spelen in het bepalen van het maximale hypotheekbedrag. Zo kan een klant die een zeer energiezuinige woning koopt mogelijk meer lenen."
Frank Soede, directeur BLG Wonen


De standaardnorm is en blijft overigens wel de basis voor standaard hypotheekaanvragen. Deze norm gaat uit van één specifieke gezinssituatie, namelijk een stel met één kostwinner. Deze standaardnorm sluit in een aantal situaties minder goed aan bij de huidige meer diverse samenstelling van huishoudens. Daarom wil de Volksbank maatwerkaanvragen met ondersteuning van het Nibud Persoonlijk Budgetadvies op en verantwoorde manier afstemmen op het specifieke huishouden.

Lees hier het nieuwsbericht van de Volksbank