BLG WONEN

1.000e duurhuurder meldt zich voor pilot met huurverklaring

BLG Wonen heeft naar aanleiding van het WoonDebat en de aankondiging van de huurverklaring afgelopen mei overweldigend veel reacties gekregen. Deze week meldde de 1.000e duurhuurder zich om mee te doen aan de pilot rond de huurverklaring. De hypotheekverstrekker start in september met de pilot als reactie op de vraag van duurhuurders: ‘waarom mag ik wel hoge huur betalen, maar kan ik niet kopen met lagere maandlasten?’

BLG-directeur Frank Soede: “Het is duidelijk dat de duurhuurproblematiek een groot probleem is. Op dit moment hebben erg veel huurders (BLG Wonen o.b.v. CBS, 2019 & Capital Value, 2019) hoge woonlasten; voor de particuliere huursector is de woonquote zelfs gemiddeld 42,6% van het besteedbaar inkomen (CBS, 2019). De duurhuurder voelt zich vaak gevangen in zijn huurwoning terwijl hij liever wil kopen. Met de huurverklaring willen we de woningmarkt toegankelijker maken voor deze duurhuurders.”

Start pilot september

Alle duurhuurders die zich hebben aangemeld ontvangen in september van BLG Wonen meer informatie over de huurverklaring. Aan de hand van de situatie en wensen van de duurhuurder wordt deze in contact gebracht met een van de door BLG Wonen geselecteerde, onafhankelijke financieel adviseurs die deelnemen aan de pilot en op de hoogte zijn van de huurverklaring.

Gedragen huurlasten gaan mee tellen bij huurverklaring

Met de pilot toetst BLG Wonen de werking en het proces van de huurverklaring bij 40 duurhuurders en hun financieel adviseurs. Binnen de huidige hypotheekregels is er met onderbouwing, ruimte om van standaard hypotheekregels af te wijken, mits dit leidt tot een verantwoorde financiering. Óf die ruimte er is wordt steeds per klant beoordeeld. Deze zogenaamde ‘explainruimte’ wordt in de praktijk, mede door onduidelijkheid over de mogelijkheden beperkt gebruikt. De huurverklaring is een specificering van de explainruimte voor ‘van huur naar koop situaties’ waarbij de duurhuurder in het verleden gedragen huurlasten als extra onderbouwing kan opvoeren. Door de huurverklaring wil BLG Wonen consumenten en adviseurs meer duidelijkheid over financieringsmogelijkheden voor duurhuurders bieden.