Kleiner wonen: dit zijn de voordelen


Je woonwensen veranderen door de jaren heen. Misschien zijn de kinderen net uit huis en komt het pensioen steeds dichterbij, of je bent al met pensioen. Dan is kleiner wonen misschien wel iets voor jou. Steeds meer mensen denken aan kleiner wonen en niet zonder reden. Een groot huis kan veel onderhoud met zich meebrengen. Een kleinere woning biedt daarentegen vaak veel financiële voordelen. Wat de voordelen zijn van kleiner wonen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

1.Goed voor het milieu

Niet zo verassend natuurlijk, maar door kleiner te gaan wonen kun je op een relatief eenvoudige manier je impact op het milieu verkleinen. Met een kleinere woonruimte (met hetzelfde energielabel) gebruik je minder energie. Je hoeft minder ruimtes te verwarmen. Ook heb je minder spullen nodig. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor het milieu.

2.Minder om te verbouwen of te verduurzamen

Je hebt nu een kleiner oppervlakte om aan te pakken. Hierdoor kan het zijn dat de investeringskosten lager uitvallen dan wanneer je een groter huis zou verbouwen of verduurzamen. Je hebt bijvoorbeeld minder zonnepanelen nodig. Een mooie kans om die te installeren.

3.Makkelijker schoon te maken en minder onderhoudskosten

Een kleiner huis betekent minder oppervlakte. Misschien wel door minder ramen of een kleinere tuin? Je bent dan vaak sneller klaar met het schoonmaken en opruimen van je huis en tuin. Zo houd je meer tijd over voor leuke dingen. Is dat niet wat we allemaal willen?

4.Minder spullen nodig

Als je kleiner gaat wonen is het vaak een goede aanleiding, of zelfs noodzakelijk, om je spullen op te ruimen. Met minder spullen is je woning ook sneller opgeruimd en heb je veel overzicht. Dat geeft ook rust in je hoofd. Daarnaast geeft opruimen vaak ook een goed gevoel.

5.Meer financiële vrijheid

Ga jij van een groot koophuis naar kleiner koophuis (met hetzelfde energielabel)? Dan kan het zijn dat je minder geld kwijt bent aan energie en je hypotheek. Misschien heb je minder kamers om te verwarmen? Ook houd je bij de verkoop van je (grotere) koopwoning in de huidige markt misschien wel overwaarde over. Die overwaarde kun je gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Dit zorgt mogelijk voor lagere maandlasten waardoor je meer financiële vrijheid ervaart. Misschien kun je dan wat minder gaan werken. Of een mooie reis maken.

Denk je na over kleiner wonen?

Wij begrijpen als geen ander dat dit een grote stap is. Wij raden je aan om je vooraf goed te verdiepen in jouw financiele mogelijkheden. Zo weet je in welke prijscategorie je kunt zoeken en kom je niet voor teleurstellingen te staan. Je kunt hiervoor een afspraak maken met één van onze onafhankelijke adviseurs. Of ga eens in gesprek met een makelaar over wat er in de markt te vinden is en wat dit gemiddeld kost. Kleiner wonen, durf jij de stap te zetten?Terug naar blogoverzicht