“Onze aanvraag was niet gebruikelijk, maar BLG Wonen zag ‘m niet als onmogelijk”

Valesca Harezlak en haar partner wilden, samen met haar ouders, weg uit de stad. Landelijk wonen, met ruimte voor de paarden en eventuele toekomstige zorg voor familie in het achterhoofd. Maar hun wens bleek nog niet zo makkelijk: gezamenlijk een huis met gescheiden wooneenheden kopen, gefinancierd met twee hypotheken. Dankzij BLG Wonen woont de familie nu op hun droomboerderij.

Hoe zag jouw woonsituatie er tijdens de hypotheekaanvraag uit?

“Mijn partner en ik woonden in Bilthoven en speelden al een paar jaar met het idee om buiten de stad te gaan wonen. In het groen, met meer grond – zodat onze paarden aan huis kunnen staan – én samen met mijn ouders. Zij woonden destijds in Breda, zijn in de zestig en nog heel fit en actief. Met deze constructie zouden zij ons kunnen helpen met de verzorging van de paarden en ondersteunen wij hen, zodra dat nodig is, in het huishouden of de dagelijkse zorg.

Met z’n vieren zijn we op zoek gegaan naar een woning met twee woonbestemmingen – of in ieder geval eentje waar twee gescheiden woningen van gemaakt konden worden. Voor een huis met gescheiden wooneenheden heb je toestemming van de gemeente nodig. Dat is namelijk iets anders dan ‘inwoning’; iets waar wij niet naar op zoek waren. Het huis dat we uiteindelijk vonden – en waar we nu wonen – had al twee woonbestemmingen. Dat maakte de koop een stuk eenvoudiger; we hoefden niet te wachten op toestemming van de gemeente.”

Hoe is BLG Wonen op je pad gekomen?

“Toen het bod was geaccepteerd en het koopcontract getekend, liepen we vast. We wilden het pand namelijk met z’n vieren kopen, maar wel gescheiden financieren. Daar gingen de drie banken die we om financiering vroegen niet in mee. Terwijl de koop van het huis financieel gezien niet erg spannend was: voor de aankoopprijs hadden we ‘nog maar’ twee tot drie ton financiering nodig.

Een kennis had me al eens verteld over BLG Wonen, en hoe goed zij was geholpen in een lastige situatie. Ik heb een financieel adviseur ingeschakeld en hem verteld dat ik onze aanvraag per se bij BLG Wonen wilde neerleggen. Binnen twee weken was de financiering van ons nieuwe huis rond.”

"In tegenstelling tot de andere banken waar we onze aanvraag neerlegden, keek BLG Wonen niet alleen naar de constructie, maar naar het verhaal erachter."
Valesca Harezlak, klant BLG Wonen

Hoe heb je het aanvraagproces bij BLG Wonen ervaren?

“Snel en eenvoudig. Toen ik op zoek ging naar de mogelijkheden om met BLG Wonen samen te werken, vond ik op de website snel welke stappen ik moest ondernemen. Daarna is de aanvraag volledig via onze financieel adviseur verlopen. In tegenstelling tot de andere banken waar we onze aanvraag neerlegden, keek BLG Wonen niet alleen naar de constructie, maar naar het verhaal erachter.

Onze aanvraag was niet gebruikelijk, maar ook niet onmogelijk. BLG Wonen beoordeelde onze achtergrond, beschikbare middelen en heeft op basis daarvan de risico’s ingeschat. Daarnaast werden we snel gekoppeld aan de juiste persoon voor ons dossier. Mijn ervaring met andere banken is dat een aanvraag vaak over veel verschillende schijven verloopt, maar dat is bij BLG Wonen niet het geval.”

Wat betekende de goedgekeurde hypotheekaanvraag voor jullie?

“Een enorme opluchting. Door de beslissing van BLG Wonen hebben we onze droom kunnen verwezenlijken. Sinds april 2021 wonen we met mijn ouders in onze boerderij met uitbouw. Zij bewonen de uitbouw en een deel van de bovenverdieping. Samen zijn we onze draai aan het vinden in het boerenleven en het leven met elkaar. Het is één grote ontdekkingstocht. We genieten van de vrijheid en vinden het fijn om weg te zijn uit de stad. De hectiek zoeken we op als we daar behoefte aan hebben.”

"In ons geval was het fijn geweest om vóór het tekenen van het koopcontract te weten wat de mogelijkheden waren voor de financiering. Hoe werkt zo’n specifieke aanvraag eigenlijk? Dan waren we beter voorbereid aan onze zoektocht begonnen."
Valesca Harezlak, klant BLG Wonen

Heb je tips voor mensen in een vergelijkbare situatie?

“Achteraf gezien had ik BLG Wonen al veel eerder in het proces moeten inschakelen. Zeker in ons geval was het fijn geweest om vóór het tekenen van het koopcontract te weten wat de mogelijkheden waren voor de financiering. Hoe werkt zo’n specifieke aanvraag eigenlijk? Dan waren we beter voorbereid aan onze zoektocht begonnen. Eigenlijk is mijn ervaring met BLG Wonen niets dan positief: van mijn eerste bezoek aan de website tot het telefoontje na de goedkeuring om te vragen of alles goed was gegaan.”


Terug naar blogoverzicht