6 tips om te besparen op je maandelijkse (woon)lasten

1. Inzicht in inkomsten en uitgaven
Als je je zorgen maakt om je financiële gezondheid, kan het lastig zijn om naar de langere termijn te kijken. Je leeft waarschijnlijk meer van dag tot dag. Toch is het belangrijk om een goed inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Dit inzicht kan je ook helpen als je je niet direct zorgen maakt over je financiën, maar meer wilt besparen voor leuke dingen, zoals vakanties en dagjes uit. Met een (digitaal) huishoudboekje zie je precies waar je geld elke maand naartoe gaat. In het online huishoudboekje van onze Volksbank-collega SNS zie je bijvoorbeeld ook op welke uitgaven je kunt bezuinigen. Misschien zitten er wel uitgaven tussen die niet nodig zijn. Abonnementen die je niet (veel) gebruikt, of dubbele verzekeringen.
2. Een hogere woningwaarde? Geef het door
Heb je onlangs afgelost op je hypotheek of is je huis meer waard geworden? Dan is de waarde van je woning misschien wel hoger dan bij ons bekend. Mogelijk val je daardoor in een lagere tariefgroep en kan je rente omlaag. Heb je een WOZ-taxatieverslag of een taxatierapport met de nieuwe woningwaarde? Deze geef je eenvoudig door via Mijn BLG of de BLG Wonen app. Een taxatierapport laten maken kost geld, maar een lagere tariefgroep heeft direct invloed op de hoogte van de maandlasten van je hypotheek.
3. Besparen op woonverzekeringen
Als je een eigen woning hebt, horen daar ook een aantal verzekeringen bij. Denk aan de verplichte opstalverzekering die je huis verzekert tegen brand, overstromingen en andere schade. Daarnaast heb je ook vaak een overlijdensrisicoverzekering en een inboedelverzekering. Het is goed om ieder jaar te kijken of je hier misschien op kunt besparen. Past de verzekering nog bij jouw situatie of is er in de afgelopen periode iets veranderd?
4. Inzicht in je energieverbruik
De energiekosten zijn de afgelopen tijd gestegen. Het is verstandig om eens goed te kijken of je maandbedrag nog klopt. Zo kom je niet voor een vervelende verassing te staan bij de jaarlijkse eindafrekening. Als je maandelijks je energieverbruik bijhoudt, zie je goed hoeveel energie je daadwerkelijk verbruikt. Ook kun je gebruik maken van een energieverbruiksmanager. Deze slimme energiemeter toont op elk moment van de dag het elektriciteitsverbruik van een specifiek apparaat of je hele huis. Zo weet je direct welke apparaten de meeste energie verbruiken. Gebruik het apparaat dan minder of vervang hem door een duurzamere variant. Of kijk alvast hoe je in de winter kunt besparen op verwarmingskosten. Met een paar slimme trucjes kun je zo’n € 300 per jaar besparen.
5. Besparen op energie: investeer in verduurzaming
Met zonnepanelen wek je je eigen energie (deels) op. En met een goede isolatie van je huis houd je de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Voor deze verduurzamingen moet je eerst heel wat investeren. Dat is misschien niet direct mogelijk als je op dit moment ook al hoge maandlasten hebt. Wist je dat je ook met kleine investeringen al duurzamere, en dus energiebesparende keuzes kunt maken? Met deze tips bespaar je direct en eenvoudig energie.
6. Regelmatig onderhoud plegen
Als huiseigenaar moet je ook rekening houden met jaarlijkse onderhoudskosten van je woning. De hoogte van deze kosten hangt af van de staat van onderhoud en de leeftijd van je huis. Door je woning in goede staat te houden voorkom je achterstallig onderhoud. Denk hierbij aan het binnen- en buitenschilderwerk en onderhoud aan de cv-ketel als je die hebt. Wij geven je 5 tips hoe je je huis duurzaam kunt onderhouden. Houd je dit goed bij, dan voorkom je onverwachte, hoge kosten die je vaak in één keer moet betalen. Het is dus verstandig om maandelijks een bedrag te reserveren voor onderhoud aan je huis.
Verwacht je betalingsproblemen?
Denk je dat je je hypotheeklasten (tijdelijk) niet kunt betalen? Bijvoorbeeld doordat je je baan verliest, arbeidsongeschikt raakt of dat het financieel even tegen zit door stijgende kosten? Dan kun je contact opnemen met onze financiële coach via: 030 – 219 43 35. Of stuur een e-mail naar rustingeldzaken@blg.nl. We kijken dan samen naar je mogelijkheden. Of bekijk onze praktische tips voor meer grip op je geldzaken.