BLG Wonen krijgt vijf marktpartijen mee voor tweede pilot voor duurhuurders

Als vervolg op een pilot met de huurverklaring in 2019 gaat BLG Wonen nu samen met Aegon, Florius, ING, Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en Vereniging Eigen Huis ‘duurhuurders’ de kans geven een verantwoorde hypotheek af te sluiten, afgestemd op hun individuele situatie. Het gaat hierbij om huurders die vanuit een vrije sectorwoning willen verhuizen naar een koopwoning, maar binnen de standaard leennormen geen passende woning kunnen kopen. De borgstelling van Nationale Hypotheek Garantie biedt mensen binnen deze pilot zekerheid.

Wat is het probleem?

Nederland telt een half miljoen huishoudens die duur huren in de vrije sector. 61% van hen besteedt zelfs meer dan 33% van het netto-inkomen aan huur. Binnen de gestelde standaard leennormen hebben deze ‘Duurhuurders’ vaak moeite de overstap te maken van de vrije huursector naar een koopwoning, omdat ze op basis van hun inkomen net geen passende financiering kunnen vinden. Speciaal voor deze doelgroep startte BLG Wonen in 2019 met een pilot. Na evaluatie van deze pilot is de samenwerking gezocht met NHG. Uiteindelijk zullen vanaf vandaag zes deelnemende partijen de pilot duurhuur een vervolg geven.

Video: onze directeur Frank Soede vertelt meer over de pilot 'Duurhuur'.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

“Duurhuur is nog steeds een maatschappelijk probleem. Duurhuurders zitten voor hun gevoel vaak gevangen. Zij komen niet in aanmerking voor sociale huur, maar kunnen op basis van hun inkomen ook geen passende woning kopen. Daardoor zijn zij gedwongen te huren in de vrije sector waar de huur vaak hoger is dan de totale woonlasten van een koopwoning. Een deel van hen laat wel zien dat zij gedurende een lange periode een hoge huur kunnen betalen. De zes marktpartijen die meedoen aan de pilot Duurhuur vinden dat huurders die voor een lange periode maandelijks een hoge huur hebben betaald, bewezen hebben bepaalde woonlasten te kunnen dragen. Met deze pilot willen we dan ook onderzoeken of maatwerk voor deze groep huurders een oplossing kan zijn voor een verantwoorde financiering.”
Frank Soede, directeur BLG Wonen


Hypotheek afgestemd op individuele situaties

Voor deelname aan de pilot moeten duurhuurders voldoen aan de acceptatievoorwaarden en NHG-voorwaarden van de pilot 'Duurhuur'. Elke aanvraag wordt hierop beoordeeld. Voor de pilot 'Duurhuur' maakt de adviseur bij een aanvraag gebruik van de Huurverklaring van BLG Wonen.

Een klant moet onder andere:

  • een aantoonbaar huurverleden in Nederland hebben van minimaal 36 maanden;
  • met vaste regelmaat, zonder achterstanden de afgelopen 24 maanden de huur hebben betaald;
  • een stabiel inkomen hebben;
  • een stabiel vermogen hebben;
  • behoud van inkomenssituatie aan kunnen tonen.

Ook worden de toekomstige kosten die ze als woningeigenaar kwijt zijn aan hun eigen woning meegerekend in de maximale woonlast van de hypotheek. Voordeel is dat ook zzp’ers en flexwerkers in aanmerking komen voor dit maatwerk. Het voldoen aan deze kaders wil nog niet zeggen dat de hypotheek altijd verantwoord is. Dit moet per individuele situatie door de geldverstrekker beoordeeld worden.

Voordeel van gezamenlijke pilot

De gezamenlijke pilot bouwt voort op de bevindingen uit de eerdere pilot voor duurhuurders van BLG Wonen. Door deelname van meerdere partijen (met een gezamenlijk marktaandeel van 28 procent), is er voldoende potentieel om te beoordelen of dit een oplossing voor duurhuurders kan zijn.

Hoe werkt het?

Geïnteresseerde huurders kunnen vanaf 27 januari 2022 terecht bij onafhankelijke adviseurs van BLG Wonen en adviseurs van SNS Bank en Regiobank. Een adviseur beoordeelt of een huurder in aanmerking komt voor de pilot en komt, indien mogelijk, samen met de acceptanten van BLG Wonen tot een verantwoorde hypotheekoplossing. Als het past binnen de gestelde kaders, staat NHG borg voor de maatwerkhypotheek.

Factsheet

Bekijk de infographic voor meer informatie over de pilot:


Duurhuurder? Maak een afspraak met een adviseur

Huur jij op dit moment duur en wil je graag de stap van huren naar kopen maken? Maak een vrijblijvende afspraak met een adviseur bij jou in de buurt en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.

Naar alle artikelen